Na hlavný obsah

Lipšic odmieta, že by sa disciplinárne previnil

Vyhlásenie rozhodnutia súd odročil na máj.

Lipšic odmieta, že by sa disciplinárne previnil
Na snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Foto: TASR

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic odmieta, že by sa dopustil disciplinárneho previnenia. Vo štvrtok (28. 4.) to vyhlásil pred disciplinárnym senátom Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR.

Verdikt vyhlásia 20. mája o 13.00 h, súd totiž odročil súdne pojednávanie. Rozhodol o tom vo štvrtok päťčlenný senát. Informovala o tom predsedníčka disciplinárneho senátu NSS SR Anita Filová.

„Senát Najvyššieho správneho súdu SR odročil ústne pojednávanie vo veci disciplinárneho návrhu voči špeciálnemu prokurátorovi z dôvodu, že je potrebná ďalšia analýza daného prípadu. Senát NSS SR vyhlási rozhodnutie v tejto veci 20. mája 2022 o 13:00 h,“ uviedla Filová.

Návrh na disciplinárne konanie podal generálny prokurátor Maroš Žilinka za to, že mal postupovať v rozpore s princípom zdržanlivosti, ako aj internými normami prokuratúry.

„V živých veciach je potrebné zachovávať v styku s médiami zdržanlivosť,“ zdôraznil prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera.

Disciplinárneho previnenia sa mal Lipšic dopustiť mediálnym stanoviskom z júla 2021, keď mal komentovať prípad v dozore bratislavskej krajskej prokuratúry.

Kandera upozornil, že špeciálny prokurátor nerešpektoval pokyn generálneho prokurátora nevyjadrovať sa k prípadom iných prokuratúr.

Lipšic je toho názoru, že sa pokyn týkal len prokurátorov krajských a okresných prokuratúr. „Dané ustanovenie sa podľa mojej mienky nedá aplikovať na prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry,“ dodal.

Tvrdí, že sa nedopustil žiadneho disciplinárneho previnenia. Tiež, že v poslednom čase nezaregistroval žiadne vyjadrenie vedenia generálnej prokuratúry, ktorým by sa zastalo prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) pri útokoch vedených na nich.

Mal špekulatívne polemizovať o väzbe

Návrh na začatie disciplinárneho konania podal generálny prokurátor Maroš Žilinka 13. augusta 2021. Argumentoval, že špeciálny prokurátor mal postupovať v rozpore s princípom zdržanlivosti, ako aj internými normami prokuratúry.

Bez znalosti spisu verejne, špekulatívne a zavádzajúcim spôsobom mal polemizovať o vznesení obvinenia voči vyšetrovateľom špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby v právoplatne neskončenej trestnej veci.

Lipšic vyhlásil, že generálny prokurátor mal informácie o nezákonnostiach postupu Úradu inšpekčnej služby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko