Na hlavný obsah

Ľudia protestovali v Berlíne proti vojne a dovozu ruského plynu a ropy

Aliancia ukrajinských organizácií zaznamenala účasť približne 5 000 ľudí.

Ľudia protestovali v Berlíne proti vojne a dovozu ruského plynu a ropy
Žena ukazuje symbolicky zviazané ruky počas protestu proti ruskej invázii na Ukrajinu pred budovou Reichstagu v Berlíne. Foto: TASR/AP

Tisíce ľudí si v stredu (6. 4.) na protest proti zločinom páchaným ruskými silami na Ukrajine ľahlo na trávnik pred budovou nemeckého Bundestagu (Spolkového snemu) v Berlíne.

Tento „ľudský koberec“ mal byť pripomienkou toho, že počet nevinných obetí vojny neustále stúpa. Informovala o tom agentúra DPA.

Aliancia ukrajinských organizácií zaznamenala účasť približne 5 000 ľudí. Mnohí boli oblečení v ukrajinských národných farbách a pod očami mali namaľované červené slzy. Na úvod skandovali heslá požadujúce, aby Nemecko okamžite prijalo embargo na ruský plyn a ropu. „Nechajte si vaše sľuby, konajte hneď!“ vyzývali.

Čítali sa aj svedectvá ľudí

Na proteste sa tiež čítali svedectvá ľudí z vojnových oblastí na Ukrajine a objavili sa tam plagáty s heslami ako napríklad „Nijaké peniaze na vojnu“. Nakoniec si ľahli na zem, zatvorili si oči a ruky si založili za chrbát naznačujúc, že ich majú zviazané.

Táto scéna evokovala hrozivé zábery z mesta Buča neďaleko Kyjeva, kde sa po stiahnutí ruských síl objavili v uliciach telá stoviek mŕtvych civilistov. Niektoré z obetí mali spútané ruky a boli zastrelené do tyla. Moskva akúkoľvek zodpovednosť za tieto činy odmietla.

Zákaz dovozu nerastných surovín z Ruska

Niekoľko desiatok ľudí protestovalo v stredu aj pred nemeckým veľvyslanectvom v litovskom Vilniuse. Chceli tak vyjadriť svoj hnev proti postoju Berlína, ktorý zatiaľ nepristúpil k zákazu dovozu nerastných surovín z Ruska.

„Nemecko financuje kroky Ruska a genocídu na Ukrajine výmenou za lacnejšie kúrenie,“ povedal jeden z aktivistov pre litovský rozhlas. Účastníci protestnej akcie si podobne ako v Berlíne ľahli na ulicu pred budovu ambasády symbolizujúc zabitých civilistov na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet