Na hlavný obsah

Lukašenko: Špeciálna vojenská operácia bola preventívny úder Ruska proti Západu

Vyhlásil to po stretnutí s Vladimirom Putinom.

Lukašenko: Špeciálna vojenská operácia bola preventívny úder Ruska proti Západu
Ruský prezident Vladimir Putin si podáva ruku s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Foto: TASR/AP

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v utorok (12. 4.) po rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyhlásil, že ak by Rusko odložilo svoju „špeciálnu vojenskú operáciu“ na Ukrajine, Západ by Moskve zasadil zdrvujúci úder. Informoval o tom denník The Guardian, ktorý sa odvolal na správu bieloruskej štátnej agentúry BelTA.

„Ak by Rusko čo i len trochu odložilo svoju špeciálnu vojenskú operáciu, Západ by podnikol zdrvujúci úder proti ruským teritóriám a susedným oblastiam. Dnes jasne vidíme, že sa to mohlo stať,“ vyhlásil Lukašenko bez toho, aby svoje tvrdenia podložil dôkazmi.

Vyjadril odhodlanie posilniť vzájomnú jednotu

Jeho vyjadrenia zazneli počas návštevy ruského kozmodrómu Vostočnyj, kde bieloruský autoritársky prezident vyjadril odhodlanie posilniť jednotu medzi Bieloruskom a Ruskom.

„Máme jednu vlasť, aj keď žijeme v dvoch štátoch. My, na rozdiel od niektorých republík, sme si zachovali túto jednotu a sme odhodlaní ju posilniť,“ povedal Lukašenko po boku šéfa Kremľa Vladimira Putina.

Bielorusko sa spolieha na podporu Ruska

Vzťahy Bieloruska s Ruskom sa prehĺbili po tom, ako Moskva poskytla Lukašenkovi podporu pri potlačení rozsiahlych protivládnych protestov po sporných prezidentských voľbách v auguste 2020.

Bielorusko sa z veľkej časti spolieha na ekonomickú a vojenskú podporu Ruska. Podľa agentúry Reuters boli však aj časy, keď sa Lukašenko pokúsil dištancovať od Moskvy, aby zlepšil svoje vzťahy s EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet