Na hlavný obsah

Macron a Le Penová podľa očakávania postupujú do druhého kola

Macrona podľa odhadov volilo o 4 až 6 percent viac hlasujúcich ako Le Penovú.

Macron a Le Penová podľa očakávania postupujú do druhého kola
Súčasný francúzsky prezident a prezidentský kandidát Emmanuel Macron volí vo volebnej miestnosti. Foto: TASR/AP

Šéf Elyzejského paláca Emmanuel Macron v prvom kole prezidentských volieb pravdepodobne porazil krajne pravicovú rivalku Marine Le Penovú. Spoločne s ňou postupuje do kola druhého. Ukazujú to projekcie zverejnené francúzskymi médiami po zatvorení volebných miestností.

Podľa exit pollu agentúry Ipsos – Sopra Steria by mal vyhrať prvé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku súčasný prezident Emmanuel Macron s 28,1 percentami.

Do druhého kola by podľa odhadov mala postúpiť aj nacionalistka Marine Le Penová s 23,3 percentami. Oproti predchádzajúcim prieskumom sa odhaduje vysoký výsledok pre ľavičiara Jeana-Luca Mélenchona, ktorý by mal mať zhruba 20,1 percenta.

Výzvy na podporu Macrona

Niekoľko kandidátov, ktorí podľa projekcií výsledkov prvého kola francúzskych volieb nepostupujú ďalej, v nedeľu večer vystúpilo proti krajne pravicovej političke Le Penovej.

Zástupca radikálnej ľavice Jean-Luc Mélenchon vyhlásil, že Le Penová by 24. apríla nemala dostať jediný hlas. Podporu Macronovi však výslovne nevyjadril.

Le Penovú ako jediný z významnejších kandidátov podporil iný zástupca krajnej pravice, Éric Zemmour, ktorý podľa posledných odhadov získal sedem percent hlasov.

Kandidátka francúzskych republikánov Valérie Pécresseová po slabom zisku v predbežných výsledkoch povedala, že v druhom kole bude voliť úradujúcu hlavu štátu. Chce vraj zabrániť nástupu krajnepravicovej političky Marine Le Penovej k moci a následnému „chaosu“.

Prepadla aj tradičná ľavica v podobe socialistov, ktorých zastupovala starostka Paríža Anne Hidalgová. „Aby Francúzsko nebolo uvrhnuté do nenávisti všetkých proti všetkým, s úctou vás vyzývam, aby ste 24. apríla volili proti krajnej pravici Marine Le Penovej,“ vyzvala.

Podobne sa vyjadril zelený kandidát Yannick Jadot, ktorému projekcie rovnako prisudzovali okolo päť percent hlasov, alebo kandidát komunistov Fabien Roussel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet