Na hlavný obsah

Macron zvýšil náskok pred Le Penovou, vyplýva zo štyroch predvolebných prieskumov

Ipsos prisudzuje prezidentovi 56,5 percenta.

Macron zvýšil náskok pred Le Penovou, vyplýva zo štyroch predvolebných prieskumov
Francúzsky prezidentský kandidát a súčasný prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Náskok francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona pred krajne pravicovou kandidátkou Marine Le Penovou sa pred druhým kolom prezidentských volieb opäť zväčšil.

Podľa agentúry Reuters to vyplýva zo štyroch predvolebných prieskumov, ktoré v utorok (19. 4.) zverejnili rôzne výskumné agentúry.

Sondáž spoločnosti Ipsos prisudzuje súčasnému šéfovi Elyzejského paláca 56,5 percenta. Ide o 3,5 percentuálneho bodu viac ako 8. apríla, keď zostávali dva dni do prvého kola prezidentských volieb. Podľa prieskumu získa jeho súperka Le Penová 43,5 percenta hlasov.

Voliči Mélenchona podporia Macrona

Podľa výskumnej agentúry Opinionway by Macrona volilo 56 percent voličov, čo je o dva percentuálne body viac ako v piatok (8. 4.). Krajne pravicovú političku by volilo 44 percent.

Prieskum Ifop sľubuje Macronovi 55 percent, teda o pol percentuálneho bodu viac ako v pondelok a o tri body viac ako 8. apríla. Jeho oponentke prisudzuje 45 percent hlasov.

Z prieskumu agentúry Elabe vyplýva, že Macron by získal 54,5 percenta hlasov, kým Le Penová 45,5 percenta. Od posledného prieskumu tejto spoločnosti si štátnik pripísal jeden percentuálny bod navyše.

Elabe upozornila, že 42 percent registrovaných voličov krajne ľavicového politika Jean-Luka Mélenchona, ktorý neprešiel prvým kolom, sa chystá voliť Macrona.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet