Na hlavný obsah

Postoj Maďarska ničí jednotu Európskej únie, tvrdí Ukrajina

Vyzývajú Maďarov, aby podporili nové protiruské sankcie.

Postoj Maďarska ničí jednotu Európskej únie, tvrdí Ukrajina
Ukrajinskí vojaci kráčajú okolo vraku zostreleného lietadla v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Ukrajina vo štvrtok (7. 4.) znovu ostro kritizovala Maďarsko za jeho postoj k ruskej invázii. Ukrajinské ministerstvo zahraničia uviedlo, že Budapešť ničí jednotu Európskej únie. Odkázalo však, že „nikdy nie je neskoro pridať sa na správnu stranu dejín„.

Maďarské ministerstvo si v stredu (6. 4.) pre predchádzajúce komentáre Kyjeva predvolalo ukrajinského veľvyslanca.

„Ak chce Maďarsko skutočne pomôcť s ukončením vojny, tak by malo urobiť nasledovné. Prestať ničiť jednotu v EÚ, podporiť nové protiruské sankcie, poskytnúť vojenskú pomoc Ukrajine a nevytvárať ďalšie zdroje financovania pre ruskú vojenskú mašinériu,“ uviedol hovorca ukrajinskej diplomacie Oleh Nikolenko.

Nikolenko tak odkázal okrem iného na stredajšie vyhlásenie maďarského premiéra Viktora Orbána, že jeho krajina je pripravená platiť za dodávky ruského plynu v rubľoch.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň podpísal výnos požadujúci, aby európski zákazníci platili za ruský plyn v rubľoch, ktoré získajú výmenou eur či inej meny v ruskej banke. EÚ takýto model odmieta.

Postok k Ukrajine je správny, tvrdia

Maďarsko tiež na rozdiel od väčšiny krajín v Európskej únii a ako jediný z únijných susedov Ukrajiny odmietlo dodať Kyjevu zbrane alebo umožniť ich transport cez svoje územie.

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács vo štvrtok podľa agentúry MTI povedal, že výsledky parlamentných volieb, v ktorých v nedeľu (3. 4.) Orbánova strana Fidesz jasne porazila opozičný blok, dávajú maďarskému vedeniu istotu, že jeho postoj k situácii na Ukrajine je správny a má podporu väčšiny obyvateľov.

Maďarský premiér odsúdil ruskú inváziu, podporil suverenitu Ukrajiny a nevetoval sankcie Európskej únie proti Rusku, zdržal sa však priamej kritiky ruského prezidenta a odmietol myšlienku obmedzenia dovozu ropy a plynu z Ruska s tým, že by to zničilo maďarskú ekonomiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet