Na hlavný obsah

Maďarsko upraví kontrakt o ruskom plyne, aby splnilo požiadavku platby v rubľoch

Úprava vraj zabezpečí energetické zásoby krajiny.

Maďarsko upraví kontrakt o ruskom plyne, aby splnilo požiadavku platby v rubľoch
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP

Maďarsko plánuje upraviť svoj kontrakt o zemnom plyne s ruským plynárenským gigantom Gazprom. Chce tak splniť požiadavku ruského prezidenta Vladimira Putina o platbách v rubľoch.

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó na tlačovej konferencii v pondelok (11. 4.) oznámil, že firma CEE Energy, dcérska spoločnosť energetickej skupiny MVM, bude platiť ruskej Gazprombank v eurách a banka ich prekonvertuje na ruble a pošle poskytovateľovi plynu Gazprom Export.

Úprava zostáva v súlade so sankčnou politikou

Upravenie kontraktu podľa šéfa maďarskej diplomacie zabezpečilo energetické zásoby krajiny, pričom zostáva v súlade so sankčnou politikou Európskej únie.

Európska komisia vyhlásila, že požiadavka na platby v rubľoch zo strany Moskvy znamená porušenie platných kontraktov. Subjekty s platnými kontraktmi, v ktorých sa počíta s platbami v eurách alebo dolároch, by sa podľa EK mali riadiť týmito zmluvami.

Modifikuje sa kontrakt

Maďarský premiér Viktor Orbán minulý týždeň vyhlásil, že Budapešť je ochotná platiť za ruský plyn rubľami napriek tomu, že EÚ to odmietla.

„Pokiaľ ide o platbu v rubľoch máme riešenie, ktoré neporušuje žiadne sankcie, ale zároveň Maďarsku zabezpečí dodávky plynu,“ uviedol Szijjártó. Možnosť platieb v inej mene než v eurách je podľa neho súčasťou bilaterálneho kontraktu, ktorý uzavreli CEE Energy a Gazprom Export v septembri. Teraz sa len modifikuje, aby odrážal plánované zmeny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika