Na hlavný obsah

Mali ich za bláznov, no Wrightovci napokon vzlietli. Wilbur Wright zomrel pred 110 rokmi

Wright Flyer vzlietol na 12 sekúnd.

Mali ich za bláznov, no Wrightovci napokon vzlietli. Wilbur Wright zomrel pred 110 rokmi
Na snímke letecký priekopník Wilbur Wright. Foto: Wikipédia - Voľné dielo

Priekopník letectva Wilbur Wright, ktorý sa do histórie spolu so svojím bratom Orvillom zapísal prvým letom s ľudskom posádkou v dejinách, zomrel pred 110 rokmi – 30. apríla 1912 v americkom Daytone.

Narodil sa v Milville v americkom štáte Indiana 16. apríla 1967 ako tretie dieťa do rodiny biskupa Miltona Wrighta. Ako uvádza web amerického Národného ústavu pre letectvo a vesmír (NASA), vo Wilburovi a jeho o štyri roky mladšom bratovi vzbudila záujem o letectvo hračka. Šlo o suvenír podobný vrtuľníku, ktorý im priniesol otec z jednej zo služobných ciest.

V škole Wilbur vynikal a bol by zmaturoval, keby sa jeho rodina počas posledného ročníka nepresťahovala. Nehoda pri korčuľovaní a matkina choroba a následná smrť mu zabránili v štúdiu na vysokej škole, píše web NASA.

Nadšenci techniky s podnikateľským nadaním

Bratia mali okrem technického nadania aj podnikateľského ducha. Medzi rôzne podniky bratov Wrightovcov patrila tlačiarenská firma a obchod s bicyklami. V oboch týchto podnikoch sa prejavili ich mechanické schopnosti, zmysel pre obchod a originalita.

Pri konštrukcii svojho lietadla našli inšpiráciu v klzáku nemeckého priekopníka letectva Otta Lilienthala. Wilbur a jeho brat boli aj vďaka úspechom tohto konštruktéra až posadnutí myšlienkou, že raz vzlietnu.

Na snímke lietadlo bratov Wrightovcov Wright Flyer.
Na snímke lietadlo bratov Wrightovcov Wright Flyer. Foto: Wikipédia – Voľné dielo
Foto: Wikipédia – Voľné dielo

Bratia začali čítať knihy o aerodynamike, články o lietaní a, ako aj iní konštruktéri, sa snažili nájsť systém ovládania stroja vo vzduchu. Chceli objaviť „jednoduchý systém, ktorý by krútil alebo deformoval krídla dvojplošníka, čo by spôsobilo, že by sa krútil doprava a doľava,“ píše web NASA.

Trpezlivá práca priniesla odmenu v roku 1903, keď dokázali ako prví ľudia vzlietnuť s lietadlom Wright Flyer s motorovým pohonom a ľudskou posádkou. Let trval 12 sekúnd a jeho dĺžka bola 36 metrov.

Ich úspech však sprvoti nenašiel pochopenie v najvyšších kruhoch. Web NASA pripomína, že vládni úradníci považovali bratov za bláznov. Naopak, niektorí ďalší ľudia si mysleli, že ak lietadlo dokážu postaviť konštruktéri bicyklov, zvládnu to aj oni.

Napokon však ich stroj Wrightovci zdokonalili, lety sa predlžovali a bratia sa stali uznávanými celebritami. Žiaľ, život Wilbura Wrighta sa skončil priskoro. Vo veku 45 rokov podľahol brušnému týfusu.

Jeho brat Orville bol riaditeľom ich firmy prvé roky po Wilburovej smrti, neskôr ju však predal. Zomrel v Daytone 30. januára 1948 na zlyhanie srdca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet