Na hlavný obsah

Málo adresná. Ekonómovia reagujú na ohlásenú vládnu protiinflačnú pomoc

Predstavená pomoc má podľa nich limity.

Na vládou predstavenú pomoc v boji proti inflácii reagujú odborníci. Opatrenia naviazané na dane sú podľa nich málo adresné a nepomôžu tým najbiednejším – ľuďom na okraji spoločnosti.

Oslovení odborníci sa zhodujú, že je prirodzené, že vláda chce zmierniť dosahy prudko rastúcich cien. Predstavená pomoc má však limity.

„Určite platí, že domácnosť dvoch ľudí, ktorí sú v hmotnej núdzi, tak tá jednorazová dávka 100 eur na celý rok nepokryje ich zvýšené náklady,“ hovorí Radovan Ďurana, analytik INESS.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ale rozhodne je to pomoc, ktorá im uľahčí prežívanie veľmi ťažkých čias,“ povedala sociologička zo Slovenskej akadémie vied Zuzana Kusá.

Ekonómovia upozorňujú, že opatrenia za miliardu eur, ktoré budú verejné financie zaťažovať aj v budúcnosti, sú málo adresné.

„Bude to prosto pre všetkých, ktorí tieto podmienky spĺňajú. Čiže tam vlastne pôjdu aj ľuďom, ktorí majú vyššie príjmy. Okrem príjmov by sa mal teda zohľadňovať určite aj stav majetku,“ upozornila Miriam Galandová, viceprezidentka Slovenskej komory daňových poradcov.

Nárok na daňový bonus má len fyzická osoba, ktorej príjem presiahne šesťnásobok životného minima. Inými slovami ľudia, ktorí zarábajú málo alebo vôbec nič, si nebudú môcť uplatniť časť z predstavenej pomoci. Dostanú iba jednorazové príspevky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika