Na hlavný obsah

Maľoval komíny, krátko ho väznili komunisti. Expredseda Európskej rady Donald Tusk má 65 rokov

Je tiež dvojnásobný poľský premiér.

Maľoval komíny, krátko ho väznili komunisti. Expredseda Európskej rady Donald Tusk má 65 rokov
Na snímke bývalý šéf Európskej rady a poľský expremiér Donald Tusk počas prejavu pred delegátmi strany Občianska platforma. Foto: TASR/AP

Bývalý dvojnásobný premiér Poľska, bývalý predseda Európskej rady a líder najväčšej poľskej opozičnej strany Občianska platforma Donald Tusk oslavuje v piatok (22. 4.) 65 rokov.

Významný poľský politik sa narodil 22. apríla 1957 v Gdansku na severe krajiny. Jeho rodičia, tesár Donald Tusk a zdravotná sestra Ewa Dawidowska, boli počas nacistickej okupácie Poľska pracovnými zajatcami. Tusk pochádza z kašubskej etnickej menšiny, informuje životopisný portál britannica.com.

Ako protikomunistický aktivista sa začal angažovať už v 70. rokoch počas štúdia histórie na univerzite v Gdansku. Podľa servera sa začal zaoberať politikou už v 13 rokoch, keď bol svedkom policajnej streľby na štrajkujúcich a protestujúcich robotníkov.

Začínal v Solidarite

V roku 1980 vstúpil do protikomunistického hnutia Solidarnošč (Solidarita) a stal sa jedným z jeho popredných mladých intelektuálov. Webový portál Európskej rady pripomenul, že nakrátko ho v Poľsku za jeho politické presvedčenie aj väznili.

Po tom ako v roku 1981 pre narastajúcu popularitu Solidarity poľská komunistická vláda vyhlásila stanné právo, Tusk musel pracovať ako maliar komínov. V tomto čase spoluzakladal aj združenie, v ktorom ako jednom z mála mohli Poliaci slobodne podnikať a stal sa priaznivcom kapitalizmu.

V roku 1983 založil ilegálny mesačník Politická revue, ktorý propagoval hospodársky liberalizmus a zásady liberálnej demokracie, pripomína web Európskej rady.

„Okolo tohto periodika sa združovala neformálna skupina odborníkov podporujúca Lecha Walesu. Po páde komunizmu a prvých slobodných prezidentských voľbách v Poľsku zostavili členovia tejto skupiny známej ako gdanskí liberáli vládu,“ informuje server Európskej rady.

Politikom od začiatku demokratického Poľska

Tusk s týmito spolupracovníkmi v roku 1990 tiež založil stranu Liberálny demokratický kongres, čo bola prvá trhovo orientovaná strana v Poľsku. Donald Tusk bol jej predsedom, v roku 1994 však strana ukončila činnosť.

V roku 2001 bol jedným zo spoluzakladateľov strany Občianska platforma, od roku 2003 je jej predsedom. Práve vďaka tejto strane sa Tusk stal v roku 2007 premiérom. Vo funkcii bol 7 rokov a stal sa tak najdlhšie slúžiacim predsedom vlády v demokratickom Poľsku.

Po domácej politike si Tusk vyskúšal aj európsku, v roku 2014 ho zvolili za predsedu Európskej rady. Vo funkcii sa Poliak osvedčil, preto v nej zotrval aj druhé volebné obdobie a pôsobil na čele Rady až do roku 2019. Nahradil ho súčasný predseda Charles Michel.

Aktuálne sa od júla minulého roku Tusk opäť venuje domácej politike, je lídrom opozície. Najväčším rivalom jeho centristickej strany je v súčasnosti vládnuca konzervatívna strana Jaroslawa Kaczyňského Právo a spravodlivosť.

„V súčasnosti v Poľsku vládne zlo a my sme pripravení to zlo poraziť,“ povedal Tusk v lete 2021, keď ohlásil návrat do centra poľského politického života. Je veľkým kritikom premiéra Mateusza Morawieckeho, ktorému vyčíta napríklad spory krajiny s Európskou úniou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet