Na hlavný obsah

Marian Kotleba sa dobýjal do parlamentu, poslanecký mandát mu však už zanikol

Ochranka ho do budovy nepustila.

Marian Kotleba sa dobýjal do parlamentu, poslanecký mandát mu však už zanikol
Marian Kotleba sa snaží dostať do budovy parlamentu. Foto: TASR

Marian Kotleba sa odmieta zmieriť so stratou poslaneckého mandátu. V utorok (26. 4.) sa pokúšal dostať do budovy parlamentu, no neúspešne. O mandát prišiel pred tromi týždňami, keď ho právoplatne odsúdili za extrémizmus.

Kotleba si verdikt na Najvyšší súd osobne vypočuť neprišiel a na verejnosti sa objavil až v utorok. Po troch týždňoch a s podmienkou na krku si to v hlúčiku priaznivcov namieril do budovy Národnej rady SR.

„Idem do roboty to vyskúšať a uvidíme,“ povedal Kotleba. Predstavu, že je stále poslancom, mu neprekazila iba neplatná vstupná karta, ale aj personál parlamentu. Šéf bezpečnosti mu prišiel oznámiť, že do budovy ho už vpustia iba ako návštevu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Oznámenie, že prišiel o poslanecké kreslo, mu vraj poslali pred šiestimi dňami. Zánik mandátu upravuje ústava. Predmetný článok sa v prípade podmienečného trestu zmieňuje o výnimke.

Kým sa Kotleba pred vchodom márne dobýjal do budovy, v parlamente sa už chystala jeho výmena. Ako náhradníčka zložila sľub Slavěna Vorobelová.

Na kandidátke Kotlebovcov síce figurovala, no ich rady v parlamente neposilní, stala sa nezaradenou poslankyňou. Tí tak pre nedostatok poslancov definitívne prišli o poslanecký klub.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko