Na hlavný obsah

Masaker v Buči ovplyvnil mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou

Tvrdí ukrajinský vyjednávač Mychajlo Podoľak.

Masaker v Buči ovplyvnil mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou
Telá mŕtvych civilistov zabalené vo vreciach pri cintoríne v Buči. Foto: TASR/AP

Mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom v online formáte pokračujú, ale náladu poznačili udalosti, ako je smrť civilistov v Buči. Podľa agentúry Reuters to v piatok (8. 4.) povedal ukrajinský vyjednávač Mychajlo Podoľak.

Kedy sa delegácie opäť stretnú osobne v tejto chvíli nemožno povedať, konkrétny dátum môže závisieť od situácie na fronte, dodal poradca kancelárie ukrajinského prezidenta podľa serveru RBK-Ukrajina.

„Bohužiaľ, vojna nemá konkrétne termíny. K dnešnému dňu dosiahneme to a to. Nemá ich ani rokovací proces, ktorého základné ustanovenie závisí od situácie na frontoch,“ cituje ukrajinský server Podoľaka.

Jeden z ukrajinských vyjednávačov a súčasne poradca šéfa prezidentskej kancelárie zároveň poznamenal, že ukrajinské ozbrojené sily vytvárajú na bojisku pre vyjednávačov podmienené komfortné podmienky, čo delegácii umožňuje navrhovať niektoré formulácie a trvať na ich plnení, píše RBK-Ukrajina.

„Bolo by však chybou dávať teraz nejaké termíny, pretože intenzita bojových operácií neklesá, ale, naopak, rastie,“ dodal Podoľak.

Presuny vojsk

Ruské sily sa v uplynulých dňoch stiahli z oblastí na severe Ukrajiny, podľa ukrajinských úradov sa však pripravujú na ofenzívu na východe krajiny, odkiaľ tiež stále hlásia boje a útoky. O tom, že bude koncentrovať sily na Donbas, pred časom informovalo tiež ruské ministerstvo obrany.

V prípade Buči Podoľak pripomenul smrť až niekoľkých stoviek civilistov, z ktorých zabitia vinia ukrajinské úrady ruskú armádu, ktorá mesto ležiace neďaleko Kyjeva okupovala.

Telá obyvateľov sa našli po stiahnutí ruských vojsk. Moskva zodpovednosť za ich smrť popiera a tvrdí, že všetko zinscenoval Kyjev spoločne so západnými spojencami.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vo štvrtok (7. 4.) vyhlásil, že Kyjev sa v novom návrhu mierovej dohody odchýlil od dôležitých bodov, na ktorých sa zhodli pred časom delegácie oboch krajín v Istanbule. Podoľak jeho komentár už odmietol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet