Na hlavný obsah

Medzinárodný menový fond varuje pred spomalením rastu svetovej ekonomiky

Dôvodom je vojenský konflikt na Ukrajine.

Medzinárodný menový fond varuje pred spomalením rastu svetovej ekonomiky
Na ilustračnej snímke burzový maklér gestikuluje pred informačnou tabuľou na burze cenných papierov Foto: TASR/AP

Medzinárodné menový fond (MMF) pre ruskú vojenskú inváziu na Ukrajine znížil prognózy rastu globálnej ekonomiky na tento aj budúci rok. MMF aktuálne počíta v roku 2022 aj v roku 2023 s expanziou svetového hrubého domáceho produktu o 3,6 %.

To je o 0,8 %, respektíve o 0,2 % menej v porovnaní s januárovými predpoveďami. Riziká ohrozujúce ekonomiku sa podľa MMF prudko zvýšili. Fond tiež očakáva, že po roku 2023 sa globálny rast v strednodobom horizonte spomalí na 3,3 %.

Negatívne následky

Nevyprovokovaná ruská invázia bude mať podľa MMF ďalekosiahle negatívne následky pre celú globálnu ekonomiku. „Ekonomické škody spôsobené týmto konfliktom prispejú k výraznému spomaleniu globálneho rastu v roku 2022,“ uviedol fond.

MMF očakáva dvojciferný prepad ukrajinského HDP a výraznú kontrakciu ruskej ekonomiky. Následky vojny zasiahnu celú globálnu ekonomiku prostredníctvom turbulencií na komoditných trhoch, narušenia obchodu a finančných tokov.

„Aj keď vojna pribrzdí rast, zvýši infláciu. Ceny palív a potravín sa prudko zvýšili, čo sa najviac dotklo zraniteľnej populácie v nízkopríjmových krajinách,“ uviedol MMF.

Vysoká inflácia podľa MMF sťaží úlohu centrálnych bánk, ktoré sa na jednej strane musia vyrovnať s rýchlym rastom cien a na druhej strane nesmú udusiť rast ekonomiky. Očakáva sa zvýšenie sadzieb, keďže centrálne banky budú sprísňovať menové politiky, čo zvýši tlak na rozvíjajúce sa trhy a rozvojové ekonomiky.

MMF počíta, že ekonomika USA tento rok vzrastie o 3,7 % a na budúci rok o 2,3 % po +5,7 % v roku 2021. HDP eurozóny sa zvýši o 2,8 %, respektíve o 2,3 %. Japonská ekonomika by mala expandovať o 2,4 %, respektíve o 2,3 %, a čínska o 4,4 %, respektíve o 5,1 %.

Pokles ruskej aj ukrajinskej ekonomiky

Sankcie uvalené na Rusko tvrdo zasiahnu ekonomiku krajiny. MMF očakáva, že ruský HDP tento rok padne o 8,5 % a na budúci o ďalšie 2,3 %.

Ešte černejšie sú však vyhliadky ukrajinskej ekonomiky, ktorá by tento rok mala klesnúť o 35 %. „Aj keby sa vojna čoskoro skončila, strata životov, deštrukcia fyzického kapitálu a útek obyvateľov budú výrazne brzdiť ekonomickú aktivitu počas mnohých ďalších rokov,“ uviedol MMF.

Ruský útok na Ukrajinu podľa MMF zintenzívnil dodávkové šoky v globálnej ekonomike a priniesol aj nové problémy. „Rusko je veľkým dodávateľom ropy, plynu a kovov a spoločne s Ukrajinou aj pšenice a kukurice. Zníženie dodávok týchto komodít prudko zvýšilo ich ceny.“

Rýchly rast cien zasiahne nízkopríjmové domácnosti po celom svete a inflácia zostane vysoká dlhšie, než sa doteraz predpokladalo. MMF odhaduje, že inflácia v USA dosiahne v tomto roku 7,7 % a v eurozóne 5,3 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika