Na hlavný obsah

Merkelová si stojí za rozhodnutím neprijať Ukrajinu do NATO

Podporuje však snahy o ukončenie vojny.

Merkelová si stojí za rozhodnutím neprijať Ukrajinu do NATO
Na snímke bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová si stojí za svojimi rozhodnutiami z roku 2008, keď Severoatlantická aliancia neponúkla Ukrajine členstvo. Agentúre DPA a denníku Bild to povedala jej hovorkyňa.

Tá tiež uviedla, že Merkelová podporuje úsilie nemeckého kancelára Olafa Scholza ukončiť ruskú vojnu a ruské barbarstvo na Ukrajine.

„Bývalá spolková kancelárka Angela Merkelová si stojí za rozhodnutiami súvisiacimi so samitom NATO v Bukurešti v roku 2008,“ uviedla hovorkyňa Merkelovej.

Od samitu vtedy Ukrajina s Gruzínskom očakávali harmonogram ich prijatia. NATO však vtedy bez časového spresnenia iba konštatovalo, že obe krajiny sa raz členmi Aliancie stanú.

Exkancelárkina hovorkyňa reagovala aj na správy z Buči v blízkosti Kyjeva, kde ukrajinská armáda objavila stovky tiel zabitých civilistov. Kyjev tvrdí, že civilistov zavraždili ruskí vojaci. Moskva zábery považuje za zmanipulované a zinscenované.

„V súvislosti so zverstvami, ktoré vidno v Buči a ďalších miestach Ukrajiny, bývalá kancelárka plne podporuje všetky snahy spolkovej vlády a medzinárodného spoločenstva na podporu Ukrajiny, ktorými chcú ukončiť ruské barbarstvo a ruskú vojnu proti Ukrajine,“ dodala hovorkyňa.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu (3. 4.) povedal, že pozýva Merkelovú a niekdajšieho francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho do Buči, aby videli, k čomu viedlo 14 rokov ústupkov Rusku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet