Na hlavný obsah

Miera nezamestnanosti v marci klesla na 6,67 %

Znížila sa v takmer všetkých okresoch.

Miera nezamestnanosti v marci klesla na 6,67 %
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Miera nezamestnanosti na Slovensku za mesiac marec klesla v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o 0,19 percentuálneho bodu na 6,67 percenta. Informoval o tom v stredu (20. 4.) minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Medziročne sa miera nezamestnanosti znížila o 1,31 percentuálneho bodu z pôvodných 7,98 percenta v marci 2021. Podľa ministra nezastavila pokles ani vojna na Ukrajine.

Krajniak upozornil na to, že vlani miera nezamestnanosti vrcholila až v apríli. „V tomto roku krivka miery nezamestnanosti vyvrcholila v januári a odvtedy nám nezamestnanosť klesá,“ vysvetlil.

S výnimkou piatich okresov – Myjava, Banská Štiavnica, Nové Mesto nad Váhom, Medzilaborce a Sabinov – došlo k poklesu nezamestnanosti vo všetkých okresoch.

Rovnako došlo k poklesu aj vo všetkých krajoch Slovenska. Najviac sa nezamestnanosť znižuje na západe Slovenska.

Zamestnávajú sa aj Ukrajinci

V marci si podľa Krajniaka novú prácu našlo 13 657 Slovákov a okrem nich aj 1 872 Ukrajincov, ktorí odišli pred vojnou zo svojej krajiny. Ich celkový počet sa od vypuknutia konfliktu zvýšil na 4 519.

„Máme už aj prvých odídencov z Ukrajiny, ktorí pracovali na Slovensku, ukončili svoj pracovný pomer a vrátili sa na Ukrajinu,“ povedal. Ide o vyše 400 odídencov.

Generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karol Zimmer poukázal na to, že v marci bolo na Slovensku najmenej dlhodobo nezamestnaných za posledných dvanásť mesiacov.

Počet uchádzačov o prácu bol v marci tohto roka najnižší od apríla 2020. Úrady práce evidovali v tomto mesiaci vyše 85 676 voľných pracovných miest. Oproti februáru tohto roka ide o nárast o 6 658 voľných miest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika