Na hlavný obsah

Mierové rokovania uviazli na mŕtvom bode, povedal Putin

Obvinil tiež Ukrajinu z odklonu od istanbulských dohôd.

Mierové rokovania uviazli na mŕtvom bode, povedal Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rokovania s Ukrajinou sú na mŕtvom bode, vyhlásil v utorok (12. 4.) ruský prezident Vladimir Putin.

Kyjev sa podľa neho odchýlil od toho, na čom sa obe strany dohodli pri mierových rozhovoroch v Istanbule na konci marca. Ukrajina tam pri rokovaní predložila návrh na cestu k možnej neutralite.

Podobne ako Putin sa minulý týždeň po ďalšom kole virtuálnych rokovaní delegácií znepriatelených krajín vyjadril aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Podľa Ukrajincov rokovania pokračujú

Poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta a jeden z vyjednávačov Kyjeva Mychajlo Podoľak v utorok v reakcii na Putinove slová podľa agentúry Reuters povedal, že mierové rozhovory medzi oboma krajinami sú veľmi ťažké, ale pokračujú.

Moskva sa snaží svojimi verejnými vyhláseniami vyvíjať tlak na rokovania, tie podľa neho pokračujú na úrovni pracovných podskupín.

Rusko v súčasnosti podľa ukrajinskej armády pripravuje rozsiahlu ofenzívu na východe Ukrajiny. Po rokovaní v Istanbule 29. marca Moskva oznámila, že stiahne ruské jednotky z Černihivskej a Kyjevskej oblasti na severe Ukrajiny. Zdôvodnila to snahou zlepšiť vzájomnú dôveru a vytvoriť podmienky pre dohodu s Ukrajinou.

Kyjev v Turecku naopak predstavil návrh cesty k možnej neutralite Ukrajiny. Agentúra Reuters informuje, že Putin tiež povedal, že „vojenská operácia“ na Ukrajine ide podľa ruského plánu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet