Na hlavný obsah

Mikulca neodvolali, naďalej ostáva ministrom vnútra

Rozhodol o tom parlament.

Mikulca neodvolali, naďalej ostáva ministrom vnútra
Na snímke z NR SR minister vnútra Roman Mikulec. Foto: TASR

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) ostáva vo funkcii. Štvrtkovým (28. 4.) hlasovaním o tom rozhodli poslanci Národnej rady (NR) SR. Návrh na odvolanie šéfa rezortu vnútra podporilo 53 zákonodarcov, 58 hlasovalo proti, traja nehlasovali a šesť sa zdržalo. V pléne bolo 120 poslancov.

Odvolávanie Mikulca inicioval opozičný Smer-SD. Návrh na vyslovenie podporili opoziční poslanci. Členovia koaličného hnutia Sme rodina nehlasovali, neboli totiž prítomní v sále. Predseda NR SR a Sme rodina Boris Kollár sa zdržal. Zdržali sa aj niekoľkí poslanci za SaS.

Na odvolanie ministra treba súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov, teda minimálne 76.

Reakcie

Hnutie OĽANO na facebooku napísalo, že „niet lepšieho ocenenia práce Mikulca ako pokusy mafie o jeho odvolanie“. „Polícia má rozviazané ruky, nie je zneužívaná a ovládaná mafiou. S tým sa bývalý trojnásobný premiér dodnes nedokázal zmieriť, do dnešného dňa neprestal šíriť zlobu a rozvrat.
My sa ale nedáme zastrašiť a boj proti korupcii nikdy nevzdáme,“
doplnilo.

Fico po hlasovaní povedal, že Smer chce zvolávať ďalšiu schôdzu na odvolanie ministra. „Existujú ďalšie veci na Mikulca. Objavujú sa obludné veci, my to momentálne spracovávame a v krátkom čase budeme svedkami ďalšej schôdze na odvolanie tohto človeka, ktorý tam nemá čo robiť. Na čele rezortu vnútra nemôže stáť zločinec,“ povedal expremiér.

„Na zotrvanie ministra vo funkcii sa nedá povedať, nič iné ako to, že je to hanba,“ poznamenal nezaradený poslanec a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Minister podľa neho plní politickú objednávku ministra vnútra Igora Matoviča a špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. „Aby zatváral všetko, na čo ukážu prstom,“ vyhlásil Pellegrini a Mikulca označil za najhoršieho človeka na pozícii ministra vnútra.

Správu postupne dopĺňame o ďalšie reakcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko