Na hlavný obsah

Mjanmarská junta prepustila vyše 1 600 väzňov, tí politickí však medzi nimi zrejme neboli

Ide o každoročnú tradíciu.

Mjanmarská junta prepustila vyše 1 600 väzňov, tí politickí však medzi nimi zrejme neboli
Väznica v hlavnom meste Rangúne. Foto: ČTK/ABACA/AA

Mjanmarská vojenská junta v nedeľu (17. 4.) prepustila po amnestii vyše 1 600 väzňov. Urobila tak pri príležitosti oslavy budhistického nového roka. S odvolaním sa na štátnu televíziu o tom informovala agentúra AFP. Podľa nej ale medzi prepustenými zrejme neboli žiadni politickí väzni.

Krajina v juhovýchodnej Ázii zažíva vysoké napätie odvtedy, čo armáda vlani vo februári zvrhla vládu demokraticky zvolenej líderky Aun Schan Su Ťij, čo vyvolalo masívne protesty a vlnu silných represií.

Na slobodu sa podľa AFP dostalo 1 619 väzňov, z toho 42 cudzincov. Agentúra AFP uviedla, že z vyjadrení úradov sa nedá zistiť, o akých väzňov ide. Zdá sa však, že medzi nimi nie sú politickí väzni ani ľudia odsúdení za účasť na protestoch proti minuloročnému vojenskému puču.

Nie je ani jasné, či medzi prepustenými cudzincami nie je Austrálčan Sean Turnell, bývalý poradca Su Ťij. Zatkli ho vo februári 2021, niekoľko dní po vojenskom prevrate. Úrady ho obvinili z porušenia zákona o štátnom tajomstve, hrozí mu maximálny trest 14 rokov väzenia.

Mjanmarsko už tradične každý rok udeľuje amnestiu tisíckam väzňov pri príležitosti budhistického nového roka. Vlani sa takto na slobodu dostalo 23 000 väzňov. V minulých rokoch sa v tento deň konali aj veľké oslavy, ktoré tento rok nie sú, pretože v krajine ďalej prebiehajú represie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet