Na hlavný obsah

Moderna požiadala v USA o schválenie vakcíny pre deti pod päť rokov

Stala sa tak prvou v tejto vekovej kategórii.

Moderna požiadala v USA o schválenie vakcíny pre deti pod päť rokov
Ilustračná snímka očkovania. Foto: TASR/AP

Americká firma Moderna vo štvrtok (28. 4.) oznámila, že podala na Úrade pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) žiadosti o schválenie svojej vakcíny proti covidu pre použitie u mládeže a detí vo veku od šiestich mesiacov do piatich rokov.

Doteraz žiadny výrobca covidových vakcín v Spojených štátoch nepožiadal o autorizáciu u pacientov pod päť rokov, informuje denník The New York Times (NYT). Podľa agentúry AP by očkovanie malých detí mohlo dostať zelenú do konca leta.

Zatiaľ sa v USA vakcína od Moderny môže podávať len dospelým. Vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech sa už niekoľko mesiacov môžu podávať pacientom od piatich rokov.

So žiadosťou o povolenie týkajúce sa najmenších detí však Moderna Pfizer predbehla. Požiadala pri tom zároveň o schválenie pre kategórie 6 až 11 rokov a 12 až 17 rokov.

Výrobca uviedol, že dvojdávkový vakcinačný režim so štvrtinovými dávkami oproti tým pre dospelých vyvolával silnú imunitnú reakciu u detí od šiestich mesiacov do šiestich rokov. Účinnosť proti ťažkému priebehu covidu je však údajne výrazne nižšia ako u dospelých, a to okolo 40 percent.

Veľká časť už očkovanie má

U detí vo všeobecnosti je menšie ohrozenie akútnou formou covidu ako u dospelých. Prínos vakcíny, akokoľvek účinný, teda nebude taký dramatický, upozornil NYT.

Hovorkyňa Moderny vo štvrtok uviedla, že firma v priebehu asi dvoch týždňov plánuje dodať FDA údaje pre rôzne vekové kategórie.

„Sme presvedčení, že mRNA-1273 dokáže bezpečne ochrániť deti pred (vírusom) SARS-CoV-2. Uvítajú ju predovšetkým naši rodičia a poskytovatelia zdravotnej starostlivosti,“ povedal šéf spoločnosti Stéphane Bankal.

Veľká časť americkej mládeže však už vakcínu proti covidu dostala, konkrétne tú od Pfizeru. Podľa štatistík zostavených NYT sa zaočkovalo 28 % obyvateľov vo veku päť až 11 rokov a 59 % ľudí v kategórii 12 až 17 rokov.

Pfizer v spolupráci so svojím partnerom BioNTech vyvíja trojdávkový očkovací režim pre deti od šiestich mesiacov do štyroch rokov, pričom dávky by sa znížili na desatinu oproti tým pre dospelých. Čaká sa, že sa čoskoro obrátia na FDA so žiadosťou o schválenie tohto postupu, píše NYT.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet