Na hlavný obsah

Morawiecki: Zastavenie dodávok plynu do Poľska je priamy útok na krajinu

Krajina má však dostatok zásob, dodal.

Morawiecki: Zastavenie dodávok plynu do Poľska je priamy útok na krajinu
Na snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Poľský premiér Mateusz Morawiecki označil zastavenie dodávok ruského plynu do Poľska za „priamy útok“ na krajinu. Informovala o tom v stredu (27. 4.) agentúra DPA.

„Rusko opäť o niečo ďalej posunulo hranicu svojho imperializmu, plynového imperializmu,“ povedal Morawiecki. Moskva sa podľa neho mstí Poľsku za to, že uvalilo sankcie na ruských oligarchov a firmy, medzi ktorými je aj plynárenský koncern Gazprom.

Morawiecki uistil poslancov, že Poľsko má dostatočné zásoby plynu. „Počas uplynulých mesiacov sme pumpovali plyn do poľských zásobníkov. Zdôrazňujem, do poľských zásobníkov, nie do zásobníkov v Nemecku, ktoré sú v ruskom vlastníctve.“

Krajina nemusí siahnuť do zásob

Poľsko je pripravené zaobísť sa bez plynu a prípadne tiež bez ropy z Ruska, uviedla poľská ministerka životného prostredia Anna Moskwová. Hovorí, že Poľsko sa na ruské „utiahnutie kohútikov“ nachystalo.

Zásobníky s plynom sú plné približne z 80 %. Vďaka dodávkam cez prípojky plynovodov z Česka a Litvy ale nemusí do zásob ani siahnuť. Tiež ťažba plynu v samotnom Poľsku beží na maximum, ubezpečila.

„V tomto čase ešte dovážame ropu z Ruska, ale chystáme nové kontrakty a rafinérie môžu prejsť na iné druhy ropy. Pripravujeme sa na to, že sa plne zbavíme závislosti od ruskej ropy. Ale sme pripravení aj na okamžité úplné odstrihnutie od dodávok,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet