Na hlavný obsah

Moskva v diplomatickej nóte varovala Washington, aby prestal vyzbrojovať Ukrajinu

USA už Ukrajine prisľúbili pomoc v sume 1,7 miliardy dolárov.

Moskva v diplomatickej nóte varovala Washington, aby prestal vyzbrojovať Ukrajinu
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Moskva zaslala Spojeným štátom diplomatickú nótu, v ktorej varovala, že ďalšie vyzbrojovanie Ukrajiny by mohlo mať „nepredvídateľné“ bezpečnostné dôsledky. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Informáciu pôvodne zverejnil americký denník The Washington Post, ktorému sa podarilo dostať k textu uvedenej nóty. Rusko ju podľa denníka zaslalo americkej strane tento týždeň.

Ukrajina sa bráni ruskej vojenskej agresii už 50 dní. Okrem bojového odhodlania jej pomáhajú aj dodávky zbraní od západných spojencov.

Biden oznámil nový balík pomoci

„Vyzývame USA a ich spojencov, aby prestali s nezodpovednou militarizáciou Ukrajiny, ktorá môže mať nepredvídateľné dôsledky pre regionálnu aj medzinárodnú bezpečnosť,“ uvádza sa v texte ruskej nóty.

Americký prezident Joe Biden v stredu (13. 4.) oznámil nový balík vojenskej pomoci Ukrajine za 800 miliónov dolárov vrátane zbraní, munície, obrnených transportérov a vrtuľníkov. Súčasťou dodávok budú aj delostrelecké systémy a delostrelecká munícia.

USA chcú naďalej spolupracovať so spojencami na ďalších podobných dodávkach do budúcnosti. „Stabilný prísun zbraní, ktorý poskytujú Spojené štáty a ich spojenci Ukrajine, zohráva zásadnú úlohu pri udržiavaní boja proti ruskej invázii,“ povedal americký prezident.

Spojené štáty už Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej vojenskej agresii, poskytli alebo prisľúbili pomoc v celkovej výške 1,7 miliardy dolárov, uvádza Sky News. Okrem iného nedávno avizovali, že Kyjevu pošlú protitankové raketové komplety Javelin za 100 miliónov dolárov zo zásob americkej armády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet