Na hlavný obsah

Moskva v odvete vypovedala 40 nemeckých diplomatov

Ide o odpoveď na kroky Berlína.

Moskva v odvete vypovedala 40 nemeckých diplomatov
Ilustračná snímka - nemecká vlajka. Foto: Pixabay

Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo 40 pracovníkov nemeckých diplomatických misií za nežiaduce osoby. Reagovalo tak na podobný krok Berlína zo začiatku apríla.

Ministerstvo to uviedlo na svojom webe. Agentúra DPA napísala, že podľa jej informácií ide asi o tretinu nemeckého diplomatického zboru v Rusku. Nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková označila rozhodnutie Moskvy za neoprávnené.

Nemecko na začiatku apríla rozhodlo o vypovedaní 40 ruských diplomatov. Podľa skoršej správy DPA sa tak stalo v súvislosti s presvedčením Berlína, že išlo o spolupracovníkov ruských tajných služieb.

Moskva v pondelok (25. 4.) uviedla, že považuje za „absolútne klamlivé“ vtedajšie oznámenie Baerbockovej, že vyhostení ruskí diplomati pracovali v Nemecku proti slobode a súdržnosti spoločnosti.

V Nemecku sa tlak na tvrdé kroky proti Moskve vystupňoval po tom, ako ukrajinská armáda začiatkom mesiaca objavila v Buči v blízkosti Kyjeva po odchode ruských vojakov stovky tiel zabitých civilistov.

Neoprávnené rozhodnutie

O pondelkovom rozhodnutí Moskvy informovali nemeckého veľvyslanca v Moskve Gézu Andreasa von Geyra, ktorého predvolali na ministerstvo. Podľa agentúry DPA sa očakáva, že ruský krok sa dotkne viac ako stovky Nemcov v Rusku, keďže krajinu budú musieť opustiť aj rodinní príslušníci diplomatov označených za nežiaducich. 

Zrejme budú musieť výrazne obmedziť tiež prevádzku niektorých nemeckých konzulátov mimo ruskej metropoly. Nemecká ambasáda je teraz najväčším zastupiteľským úradom niektorej z krajín EÚ v Moskve, upozornila DPA.

„Vyhostenie 40 diplomatov z Ruska nie je oprávnené,“ napísala na twitteri Baerbocková. Uviedla, že nemeckí diplomati napriek čoraz nepriaznivejším okolnostiam pracovali s otvorenosťou a úprimným záujmom, čo sa o vyhostených ruských diplomatoch povedať nedalo.

„V službe diplomacii nestrávili ani deň. Ich práca ohrozovala všetkých, ktorí u nás hľadajú útočisko. To sme nemohli ďalej trpieť a nebudeme ani v budúcnosti,“ dodala s tým, že Rusko škodí samo sebe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet