Na hlavný obsah

„Možno čelíme posledným dňom, ak nie hodinám“ varujú námorné sily v Mariupole

Rusi sú údajne v presile desať na jedného.

„Možno čelíme posledným dňom, ak nie hodinám“ varujú námorné sily v Mariupole
Na satelitnej snímke z Planet Labs PBC horia viaceré civilné budovy počas ruských útokov v Mariupole. Foto: TASR/AP

Serhij Volyna, veliteľ 36. námornej brigády ukrajinských ozbrojených síl, ktoré naďalej bojujú proti ruským silám v obliehanom meste Mariupol, v stredu (20. 4.) skoro ráno v príspevku na facebooku uviedol, že jeho jednotky „možno čelia posledným dňom, ak nie hodinám“.

„Nepriateľ je v presile desať na jedného,“ uviedol Volyna vo videu zverejnenom na sociálnej sieti. „Apelujeme na všetkých svetových lídrov a žiadame ich, aby nám pomohli. Žiadame ich, aby využili postup stiahnutia a odviedli nás na územie štátu tretej strany,“ povedal.

Volyna tvrdí, že Rusi majú „výhodu vo vzduchu, v delostrelectve, vo svojich silách na pevnine, vo vybavení a v tankoch“.

„My bránime len jediný objekt – železiarne Azovstaľ, kde sú okrem vojenského personálu aj civilisti, ktorí sa stali obeťami tejto vojny,“ konštatoval.

Rusko v utorok (19. 4.) dalo ukrajinským silám v Mariupole nové ultimátum a vyzvalo ich, aby „okamžite“ zložili zbrane. Ministerstvo obrany v Moskve situáciu ukrajinských síl, ktoré sa ukrývajú v komplexe železiarní Azovstaľ, nazval „katastrofickou“.

AFP upozorňuje, že informácie ani jednej zo strán konfliktu nie je možné nezávisle overiť vzhľadom na rozsah bojov v Mariupole a narušené komunikačné spojenia.

Komplex železiarní v obkľúčenom strategicky dôležitom prístavnom meste Mariupol v súčasnosti slúži ako pevnosť pre ukrajinských obrancov. V utorok na tento areál naďalej útočili ruské sily. Niektorí ukrajinskí predstavitelia uviedli, že Rusi zasiahli aj neďalekú nemocnicu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet