Na hlavný obsah

Muž, ktorý zavraždil poslanca Amessa, dostal doživotie

Sudca mu odoprel možnosť prepustenia z väzenia.

Muž, ktorý zavraždil poslanca Amessa, dostal doživotie
Na kresbe zo súdnej siene Ali Harbi Ali 21. marca 2022 v Londýne. Foto: TASR/AP

Súd v Londýne v stredu (13. 4.) uložil doživotný trest mladému sympatizantovi teroristickej organizácie Islamský štát (IS) Alimu Harbimu Alimu. Toho v pondelok (11. 4.) uznali za vinného z vraždy britského konzervatívneho poslanca Davida Amessa.

Aliho odsúdili tiež za prípravu teroristického činu. Sudca mu odoprel možnosť prepustenia z väzenia, informovala agentúra AFP.

Dvadsaťšesťročný muž so somálskymi koreňmi, ktorý sa narodil v Londýne, dobodal poslanca konzervatívnej strany Amesse vlani v októbri. Stalo sa tak v čase, keď sa politik stretával s voličmi vo svojom obvode na juhovýchode Anglicka.

Na súde potom uviedol, že dlhoročného poslanca napadol, pretože hlasoval za letecké útoky v Sýrii v rokoch 2014 a 2015.

„Bola to vražda, ktorá zasiahla srdce našej demokracie,“ povedal sudca Nigel Sweeney. Vyhlásil, že nemá najmenšie pochybnosti o tom, že by mal odsúdený stráviť zvyšok života za mrežami.

Agentúra AFP uvádza, že „skutočné doživotie“ je v Spojenom kráľovstve pomerne vzácnym trestom. Vlani ho dostal bývalý policajt odsúdený za vraždu Sarah Everardovej. Na jeseň 2016 si vypočul rovnaký rozsudok stúpenec krajnej pravice Thomas Mair, ktorý tesne pred referendom o brexite zavraždil labouristickú poslankyňu Jo Coxovú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet