Na hlavný obsah

Na južnom Slovensku pôsobia falošní klampiari

Klamú o cenách a nechávajú rozrobenú prácu.

Na južnom Slovensku pôsobia falošní klampiari
Na ilustračnej snímke poškodená strecha. Foto: TASR

Na južnom Slovensku operujú podvodní strechári a klampiari. Lákajú na nízke ceny, no nakoniec zinkasujú tisícky eur. Mnohokrát prácu ani len nedokončia. Cech strechárov vyzýva, aby majitelia domov, najmä osamotení seniori, boli opatrní.

Dôveryhodne vyzerajúci majster vystúpil z auta s poľskou značkou. Manželom z Bratislavy lámavou slovenčinou ponúkol výmenu odkvapov. Boli staré a presakovali, tak ponuku prijali. Téme sa venovala v Rádiožurnále na Rádiu Slovensku redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová.

„Pokým bol z vonkajšej strany brány, tak mi tvrdil, že nám to urobia za 200 eur práca a 60 eur celý materiál, tie rýny,“ povedala poškodená.

So štyrmi kolegami rýchlo odmontovali staré a začali vynášať nové odkvapy. Keď už práca pokročila, manželom oznámili, že 60 eur bude stáť nie celý materiál, ale iba jeden meter.

„Nakoniec to vyšlo tak, že to nebolo tých 260 eur, ale napokon 3 200 eur nám zobrali Ani to nevyspádovali, tečie nám to, tie spoje nie sú ani zanitované ani nič,“ priblížila.

Pozor na majstrov bez firiem a vizitiek

Falošní strechári hovoria zväčša plynule po maďarsky, vyberajú si lokality najmä na juhozápade Slovenska. Podpredseda cechu strechárov Peter Rusňák hovorí, že takíto podvodníci tu s rovnakou taktikou pôsobili aj v minulosti.

„Väčšinou sú to Rumuni. Nájdu si starší dom, väčšinou starších ľudí a tých sa snažia tak obalamutiť,“ priblížil Rusňák.

Spozornieť by ste mali, ak majstri nefigurujú pod žiadnou firmou a nemajú napríklad vizitku. Na rozdiel od naozajstných strechárov, podvodníci robia bez zmluvy a pýtajú iba hotovosť.

V okolí Bratislavy už nechali rozrobenú prácu, vzali peniaze a sľúbili, že prídu na ďalší deň. Dopátrať sa k nim už nevedia.

„Každý má nejakú dcéru, nejakého syna. Radšej cez nich si dohodnúť nejakého majstra, ako keď niekto sa zastaví a príde. Takého do dvora nepustiť, lebo sa ho nezbavíte,“ radil podpredseda.

Profesionálni strechári a klampiari upozorňujú, že oni nikdy neponúkajú svoje služby od domu k domu. Odporúčajú, aby ľudia podvodníkov hlásili polícii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál