Na hlavný obsah

Na mieste bývalej práčovne v Dubnici nad Váhom postaví mesto modernú plaváreň

Porota vyberala zo 14 návrhov.

Na mieste bývalej práčovne v Dubnici nad Váhom postaví mesto modernú plaváreň
Vizualizácia novej plavárne v Dubnici nad Váhom. Foto: RTVS

Z ruiny v lokalite Pod kaštieľom v Dubnici nad Váhom, ktorá bola roky terčom vandalov, sa stane moderný priestor. Na mieste bývalej práčovne postaví mesto modernú plaváreň. O jej podobe rozhodla porota architektov, ktorá vyberala zo štrnástich návrhov.

„Určite tu chýba plaváreň. Je to veľmi pekný projekt, takže sa na ňu tešíme,“ uviedla občianka mesta.

V minulosti mesto prišlo o plaváreň. „Dubničania na ňu boli zvyknutí, takže pociťovali svojím spôsobom krivdu. Pozemok je vo vlastníctve mesta. Zhotoviteľa projektovej dokumentácie na novú plaváreň sme zháňali prostredníctvom architektonickej súťaže. Pomohla nám Slovenská komora architektov, mali sme zostavenú porotu z architektov z celého Slovenska,“ vysvetlil primátor Dubnice nad Váhom Peter Wolf.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

„Tento konkrétny návrh plavárne najviac vystihoval všetky požiadavky, ktoré sme mali. Či už v oblasti napojenia na mestskú dopravu alebo kapacity a možnosti využívania aj v letných mesiacoch,“ uviedol člen odbornej poroty architektov Jozef Králik pre televízny regionálny magazín Regina.

Fasáda zo severského smrekovca

Víťazný návrh je najviac zaujímavý svojou fasádou, ktorá je zo severského smrekovca. „Smrekovec je veľmi odolný na poveternostné podmienky a je prakticky bezúdržbový,“ dodal Králik.

Mesto chce, aby bol v plavárni priestor na vytvorenie plaveckého bazénu, ktorý by mohol slúžiť na potreby súťažných disciplín, aj na potreby oddychu a rekreácie. Súčasťou má byť aj výukový bazén a bazén pre malé deti.

V budúcnosti by na ploche pred plavárňou mal vzniknúť exteriérový bazén a kúpalisko. „Plaváreň je energeticky náročná stavba, takže sa budeme snažiť zapojiť aj moderné technológie. V blízkosti plavárne sa nachádza zimný štadión, kde pri výrobe ľadu dochádza k výrobe prebytkového tepla, ktoré by sme chceli využiť. Takisto budeme uvažovať aj so solárnymi kolektormi, prípadne so štúdiou geológie podložia a s termodynamickým vrtom,“ dodal Wolf.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny