Na hlavný obsah

Na Slovensku chýbajú certifikované heliporty

Vrtuľníky často využívajú provizórne plochy.

Na Slovensku chýbajú certifikované heliporty. Leteckí záchranári by privítali lepšiu dostupnosť aj do menších nemocníc. Mnohé pristávacie plochy nespĺňajú základné bezpečnostné požiadavky.

Leteckí záchranári nemajú na pristávanie ideálne podmienky. Chýbajú heliporty, a tak vrtuľníky často využívajú provizórne plochy.

„Je to iba priestor pre pristávanie, nie sú spevnené plochy. Nemajú dobrý vzdušný prístup. Čiže sú tam prekážky typu budov alebo stromov,“ povedal letový riaditeľ ATE Peter Dobrota.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Certifikovaných heliportov má Slovensko len 9, aj tie však majú svoje nedostatky. Len máloktorá plocha je priamo prepojená s operačnými sálami. Pacienta tak musia zbytočne prekladať. Takto to funguje napríklad v Poprade.

„Tiež tam musí prísť posádka sanitky. Niekedy je to až zvláštne, že tam musí prísť, lebo keď nie je voľná, tak príde posádka až zo Štrby, čo je 20 km a prevezie pacienta 100 metrov do nemocnice. Každý zbytočný transport či prekladanie pacienta spôsobuje pacientovi, ktorý je po ťažkom úraze komplikácie,“ dodal prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský.

Strešné alebo priamo prepojené heliporty s nemocnicou tento problém odbúravajú. V Českej republike využívajú na ich výstavbu eurofondy. Na Slovensku takýto heliport naposledy vybudovali v Ružinove. Na mnohých potrebných miestach však chýbajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko