Na hlavný obsah

Na Slovensku rastie záujem o budovanie fotovoltických elektrární. Dôvodom je rast cien elektriny

Firmy môžu ušetriť.

Na Slovensku sa zvyšuje záujem o budovanie fotovoltických elektrární. Dôvodom je rast cien elektriny. Firmy môžu takýmto spôsobom získať vyššiu energetickú nezávislosť a zároveň ušetriť.

Ministerstvo hospodárstva v najbližších dňoch spustí výzvu na investičnú pomoc pre takéto projekty.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Aktuálna priemerná cena elektriny je na slovenskom trhu za jednu megawatthodinu okolo 170 až 180 eur. Pri využití fotovoltických článkov si firmy vedia vyrobiť elektrinu aj za menej ako 100 eur.

„Fotovoltické panely sú v podstate zariadenia, ktoré vyrábajú elektrickú energiu zo slnečného žiarenia, priamou premenou slnečného žiarenia na elektrinu,“ vysvetľuje Ján Karaba, riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu.

Košická firma Labaš využíva alternatívnu výrobu energie už od roku 2011. V najbližšom čase plánujú ďalšie investície do fotovoltiky za viac ako pol milióna eur.

„Tento rok plánujeme ďalších deväť inštalácií. Pre inštaláciu fotovoltických panelov sme sa rozhodli pre enormný nárast cien energií. Taktiež sme využili vstupné ceny fotovoltických panelov, ktoré boli dostupné,“ hovorí Miroslav Labaš, konateľ spoločnosti Labaš, s. r. o.

Vstupné náklady na vybudovanie fotovoltickej elektrárne s výkonom 100 kilowattow sa pohybujú na úrovni 90 000 eur.

Ministerstvo hospodárstva pripravuje výzvu, v rámci ktorej budú môcť záujemcovia požiadať o finančnú pomoc na takéto projekty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko