Na hlavný obsah

Na Spiši už pracujú ukrajinskí zdravotníci

V nemocniciach obsadili špecializácie, ktoré bolo treba akútne zaplniť.

Od vypuknutia vojny na Ukrajine zamestnali v troch nemocniciach na Spiši 15 ukrajinských zdravotníkov. Podľa ministerstva zdravotníctva by práve utečenci mohli čiastočne zaplniť voľné miesta. Aj pre nedostatok lekárov a sestier vyhlásili lekárski odborári štrajkovú pohotovosť a hrozia hromadnými výpoveďami.

„Naše nemocnice sa nevedia spamätať, nevedia prejsť do režimu ako pred pandémiou. A viete prečo? Pretože tam nemá, kto robiť,” povedal podpredseda Lekárskeho odborového združenia Miroslav Mendel.

„Otvárame dvere zdravotníckym pracovníkom zo zahraničia, samozrejme, primárne z Ukrajiny, ktorí môžu pomôcť slovenskému zdravotníctvu,” povedala v utorok (5. 4.) hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine, v troch nemocniciach na Spiši- v Levoči, Krompachoch a Kežmarku, našlo prácu 13 lekárov a dve zdravotné sestry.

„Je to päť lekárov v Kežmarku, dve zdravotné sestry. Päť lekárov v Levoči a tri lekárky v Krompachoch,” uviedol riaditeľ levočskej nemocnice František Lešundák.

V jednotlivých nemocniciach obsadili špecializácie, ktoré bolo treba akútne zaplniť.

Napríklad v levočskej nemocnici, sa zamestnala celá lekárska rodina z Kyjeva. Vitalina pracuje ako lekárka na internom oddelení, jej manžel na neurológii a jej rodičia na detskom a na oddelení balneológie a rehabilitácie.

„V Levoči nám vybavili nový pekný byt. Sme veľmi vďační mestu Levoča i riaditeľstvu nemocnice za vrelé prijatie. Všetky papiere mám so sebou z Ukrajiny. Pacientom tiež rozumiem. Som rada, že som tu. Plánujeme ostať tu v Levoči, lebo netušíme, ako dlho bude trvať vojna,” uviedla Vitalina Yarosh.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko