Na hlavný obsah

Na Turci čipovali ryby. Sledujú ich migráciu

Z každého druhu by malo dostať čip 10 až 15 jedincov.

Pomocou modernej techniky sledujú migráciu rýb. Na rieke Turiec pred vyše dvoma rokmi urobili tzv. rybovod. Umožňuje im oboplávať hať. Rybári pomocou čipov, ktoré implantujú rybám, zisťujú, ako sa im darí prechádzať cez tento úsek.

Pri aktuálnom odlove rýb bola chladnejšia voda a v podberákoch skončili iba dva druhy – lipeň a podustva. Rieka Turiec, ktorej celý tok je chránenou rezerváciou, je domovom pestrejšej populácie.

Pozrite si celú reportáž:

„Z takých dôležitých sú podustva severná, mrena, jalec hlavatý, jalec prúdnik, lipeň, hlavátka a ešte aj ďalšie menšie druhy,“ vymenoval Rudolf Martiniak, hospodár MO Slovenského rybárskeho zväzu v Martine.

Rybám pred zavedením čipu zisťujú aj miery. Z každého druhu by malo dostať čip najmenej 10 až 15 jedincov. Ich cestu cez rybovod nepretržite zaznamenávajú odčítacie brány na vstupe aj výstupe.

„Získajú sa exaktné dáta, ktoré vlastne jednoznačne potvrdia priechodnosť rybovodu. To znamená všetky ryby, ktoré rybovodom prejdú a majú čip implantovaný, sú zaznamenané a my ich následne vyhodnocujeme,“ vysvetlil realizátor monitoringu Tibor Krajč.

Dobrá priechodnosť rybovodu má potenciál obnoviť prirodzený ťah rýb do všetkých častí rieky najmä počas ich neresenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny