Na hlavný obsah

Na Veľkonočný pondelok sa alkoholom priotrávil rekordný počet ľudí

Najviac zásahov bolo v Prešovskom kraji.

Na Veľkonočný pondelok sa alkoholom priotrávil rekordný počet ľudí
Ilustračná snímka - vozidlo záchrannej služby. Foto: TASR

Počas Veľkonočného pondelka (18. 4.) evidovalo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR rekordný počet zásahov k opitým pacientom. Záchranári ošetrili až 76 pacientov s ťažkou otravou alkoholom. Informovala o tom hovorkyňa OS ZZS Alena Krčová.

„Ide o najvyšší počet zásahov k opitým pacientom za posledné roky. Pre porovnanie, v rovnakom období minulého roka si vyžiadalo pomoc záchrannej zdravotnej služby osem osôb intoxikovaných alkoholom, v roku 2020 presne 11, rok predtým 23 a v roku 2018 to bolo 15 osôb,“ priblížila hovorkyňa.

Medzi pacientmi neboli deti

Doplnila, že na rozdiel od minulých rokov počas pondelka neboli medzi opitými pacientmi žiadne deti.

Zdravotnícki záchranári vykonali v pondelok súhrnne 1 453 zásahov. K najčastejším diagnózam, pre ktoré pomáhali v teréne, patrilo podľa slov Krčovej sťažené dýchanie, bolesti brucha a zhoršenie zdravotného stavu u pacientov s kardio-vaskulárnymi ochoreniami.

„Práve bolesti brucha patria k tradičným príčinám volaní na tiesňovú linku 155 počas sviatkov. Najčastejšie sú spôsobené diétnou chybou alebo prejedaním sa,“ ozrejmila hovorkyňa.

Najviac zásahov bolo podľa jej slov v Prešovskom kraji, a to až 254. Najmenej ich bolo v Trnavskom kraji, kde potrebovalo pomoc 130 pacientov.    

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko