Na hlavný obsah

Slovensko má náhradu za S-300. Naď hovorí o záchrane stoviek ľudských životov

Darovanie systému Ukrajine označil za zodpovedné rozhodnutie.

Darovanie systému S-300 neznamená, že sa Slovenská republika stala súčasťou konfliktu. Kto to tvrdí, klame. Na facebooku to uviedol v piatok (8. 4.) minister obrany Jaroslav Naď po tom, ako premiér Eduard Heger (obaja OĽANO) potvrdil darovanie tohto systému Ukrajine.

„Konáme v zmysle dohovorov a postupujeme rovnako ako ostatné demokraticky zriadené spoločenstvá, ktoré si uvedomujú, že boje na Ukrajine, sú zároveň otázkou našej budúcnosti,“ skonštatoval Naď.

Podľa neho ide o zodpovedné rozhodnutie, ktorým „podporujeme mier, slobodu a ochranu ľudských práv“. Za pomoci obranných prvkov podľa ministra „zachránime stovky ľudských životov“.

Za S-300 má Slovensko náhradu

Dodáva, že Slovensko má adekvátnu náhradu. „Na žiadosť Ukrajiny a po zabezpečení ďalšieho špičkového systému Patriot, ktorý príde na Slovensko v priebehu budúceho týždňa, sme dosluhujúci systém S-300 dopravili bezpečne na Ukrajinu,“ napísal s tým, že východný sused SR má právo dostávať takúto podporu na základe článku 51 Charty OSN.

Spresnil, že do SR príde už štvrtá batéria systému Patriot. „Dve poskytli Nemci a jednu Holanďania, túto štvrtú poskytnú naši americkí spojenci. Všetky batérie budú postupne rozmiestnené tak, aby pokryli územie Slovenska a budú tu dovtedy, kým to bude potrebné.“

Doplnil, že tieto štyri batérie Patriotu poskytujú vyššiu ochranu ako nemodernizovaný systém“ S-300 z roku 1987.

Biden a Austin to ocenili

Americký prezident Joe Biden sa poďakoval slovenskej vláde za to, že Ukrajine darovala systém protivzdušnej obrany S-300. Uviedol to Biely dom.

„Chcem poďakovať slovenskej vláde za poskytnutie systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine,“ povedal Biden. Dodal, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ho o to viackrát osobne žiadal.

Minister obrany Lloyd Austin zároveň potvrdil, že Spojené štáty umiestnia na Slovensku jednu batériu systému protiraketovej obrany Patriot spolu s americkým obslužným personálom.

„Na môj pokyn a na žiadosť Slovenska európske velenie armády USA premiestni na Slovensko jeden raketový systém Patriot spolu s obslužným personálom. Očakávame, že táto batéria a jej posádka prídu v najbližších dňoch. Dĺžku ich nasadenia sme zatiaľ nestanovili, pretože stále konzultujeme s vládou SR trvalejšie riešenia protivzdušnej obrany,“ uviedol Austin vo vyhlásení zverejnenom na stránke Pentagónu.

Šéf amerického silového rezortu zároveň ocenil „štedrosť slovenskej vlády“ pri poskytnutí systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. Podľa Austina je to „silný dôkaz toho, ako odhodlaní sú susedia Ukrajiny pomôcť Ukrajincom brániť sa proti nevyprovokovanej ruskej invázii“.

Minister ocenil Slovensko aj za „mimoriadne úsilie“ v oblasti humanitárnej pomoci a taktiež za prijatie tisícov ukrajinských utečencov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko