Na hlavný obsah

Najstarším žijúcim človekom sa stala mníška z Francúzska

Sestra André nedávno oslávila 118. narodeniny.

Francúzska mníška, ktorá nedávno oslávila svoje 118. narodeniny, sa stala najstaršou overenou žijúcou osobou na svete po tom, ako v pondelok (25. 4.) ohlásili úmrtie o rok staršej Japonky Kane Tanakaovej. Informuje o tom agentúra AFP.

Lucile Randonová, známa pod rehoľným menom sestra André, sa narodila v južnej časti Francúzska 11. februára 1904, desaťročie pred vypuknutím prvej svetovej vojny.

Randonová momentálne žije v domove sociálnej starostlivosti v meste Toulon pri pobreží Stredozemného mora. Každý deň začína rannou modlitbou, hoci zrak jej už neslúži.

„Je šťastná, veľmi sa jej páči táto pozornosť,“ povedal riaditeľ pre komunikáciu domova David Tavella s tým, že v utorok sa uskutoční krátka tlačová konferencia.

„Je to však len ďalší krok, pretože jej skutočným cieľom je predbehnúť Jeanne Calmentovú,“ dodal Tavella.

Aj najstarší človek v dejinách je z Francúzska

Jeanne Calmentová z Francúzska sa dožila 122 rokov a 164 dní. Je dosiaľ najstarším človekom, ktorého vek a osobné údaje kvalitne zdokumentovali. Zomrela v roku 1997.

Sestra André dostala tohto roku ručne napísaný novoročný pozdrav od francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ako aj množstvo ďalších listov a darov od gratulantov.

Randonová pred zložením rehoľného sľubu v Spoločnosti Dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul pracovala v Paríži ako guvernantka (vychovávateľka detí v zámožných rodinách).

Do pondelka bola najstarším človekom na svete podľa Medzinárodnej databázy dlhovekosti (IDL) a Guinnessovej knihy rekordov spomínaná Tanakaová, ktorá zomrela 19. apríla.

Francúzsko má 30 000 obyvateľov vo veku 100 rokov a viac, z nich približne 40 vo veku 110 rokov alebo viac, uvádza francúzsky Národný inštitút pre štatistiku a ekonomické štúdie (INSEE).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet