Na hlavný obsah

NAKA obvinila Roberta Fica a Roberta Kaliňáka

Spolu s nimi obvinila aj advokáta Mareka Paru.

Exminister vnútra Robert Kaliňák a predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.
Exminister vnútra Robert Kaliňák a predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.Foto: TASR/koláž RTVS
Foto: TASR/koláž RTVS

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v stredu (20. 4.) obvinila predsedu opozičného Smeru-SD Roberta Fica, bývalého ministra Roberta Kaliňáka a advokáta Mareka Paru. Informovala o tom polícia na sociálnej sieti.

„Dnes na celom území Slovenska NAKA vykonáva viaceré policajné akcie, v rámci ktorých obvinili viaceré osoby, okrem iných aj M. P., R. K. a R. F. Bližšie informácie poskytneme, až keď to procesná situácia dovolí,“ uviedol policajný hovorca Michal Slivka.

Podľa informácií Denníka N čelia obvineniu zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny. Oboch mali podľa medializovaných informácií obviniť aj z trestného činu ohrozenia daňového tajomstva. Prípad má súvisieť s kauzou Očistec. Kaliňáka a Paru polícia zadržala, píše denník.

Ako informoval redaktor RTVS Peter Žatko, Kaliňáka obhajuje David Lindtner. Ten je bývalý sudca, ktorého v marci 2020 obvinila NAKA v rámci akcie Búrka. Keďže ho však neodsúdili, zostal vykonávať advokátsku prax.

Polícia ani špeciálna prokuratúra, ktorá prípady NAKA dozoruje, nepotvrdila informácie Denníka N, že Robert Kaliňák skončil v putách. Zadržaný však je známy advokát Marek Para. Rádiožurnálu na Rádiu Slovensko to potvrdil jeho obhajca Michal Mandzák s tým, že zatiaľ nemá konkrétne informácie.

Fica podľa denníka nezadržali preto, že je poslancom Národnej rady (NR) SR a potrebovali by na to jej súhlas.

Kancelária NR SR ani mandátový a imunitný výbor zatiaľ neevidujú žiadosť o zadržanie poslanca políciou.

Obvinení sú aj Gašpar a Bödör

Úrad špeciálnej prokuratúry neskôr v stredu doplnil, že obvinení sú aj policajný exprezident Tibor Gašpar a podnikateľ Norbert Bödör. V rámci akcie Súmrak celkovo pre tri skutky.

Ide o obvinenie zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa (v prípade Fica a Kaliňáka). Voči nim a Gašparovi s Bödörom vzniesli obvinenie pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

Reakcie na obvinenia

Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje postup orgánov činných v trestnom konaní (OČTK). Zdôraznila, že treba počkať na ďalšie procesné úkony. Politicky komentovať takéto procesy podľa nej nie je vhodné.

„Rešpektujem to, že je to postup OČTK. Všetci sme si rovní pred zákonom. Jediné, čo k tomu môžem povedať, je, že treba počkať na ďalšie úkony zo strany vyšetrovateľov a prokuratúry,“ povedala novinárom Čaputová

Premiér Eduard Heger (OĽANO) po stredajšom rokovaní vlády uviedol, že rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní je ich autonómnym rozhodnutím. „Verím, že tieto podozrenia sú podložené dôkazmi,“ dodal.

„Už dva roky tu mafoši zo Smeru a Hlasu robia nemožné, len aby zvrátili chod dejín a spravodlivosti sa vyhli. Ľuďom síce hlavy pobláznili, ale statoční vyšetrovatelia, prokurátori a sudcovia si idú svoje bez ohľadu na dennodenné blúznenie skorumpovaných mafošov. A ja im, držím palce,“ napísal na facebooku minister financií a líder OĽANO Igor Matovič.

Ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) v reakcii uviedla, že Fico by sa mal vzdať poslaneckého mandátu. „Konečne prišli na rad tí, ktorí sú v štruktúre postavení najvyššie. Fico by sa nemal skrývať za poslanecký mandát a vzdať sa ho,“ napísala na sociálnej sieti.

Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) pripomenul, že aj politici majú právo na férový proces. „Je dôležité opakovať, že aj Robert Fico, aj Robert Kaliňák a všetci obvinení alebo aj obžalovaní majú právo na spravodlivý proces.“

Koaličná SaS informovala, že celý poslanecký klub strany bude hlasovať jednotne za vzatie Fica do väzby, ak o to príslušný orgán požiada NR SR. „Strana Sloboda a Solidarita tak dáva voľný priebeh spravodlivosti,“ dodala.

„V tejto chvíli nemám dostatočné penzum informácií, avšak pevne dúfam, že orgány činné v trestnom konaní majú dostatok dôkazov a v tomto prípade konajú objektívne,“ uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Zároveň dodal, že hnutie Sme rodina nikdy nebránilo ani nebude brániť spravodlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko