Na hlavný obsah

Návrh na vydanie Fica či odvolávanie Mikulca. Aj to čaká poslancov na nastávajúcej schôdzi parlamentu

Na stole budú aj opatrenia proti zdražovaniu.

Návrh na vydanie Fica či odvolávanie Mikulca. Aj to čaká poslancov na nastávajúcej schôdzi parlamentu
Ilustračná snímka - plénum Národnej rady SR. Foto: TASR

Na jednej strane návrh na vydanie Roberta Fica či opozičný pokus na odvolanie ministra vnútra na druhej odkladaná súdna mapa a stavebný zákon. V parlamente sa očakávajú hneď v prvých dňoch nastávajúcej schôdze napäté debaty.

Okrem toho sa koalícia pravdepodobne poponáhľa s opatreniami proti enormnému zdražovaniu tak, aby ich schválila v čo najkratšom čase.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Mikulca idú odvolávať už po šiesty raz

Pred protiinflačnými opatreniami z koaličnej dielne, ktoré zrejme čoskoro zavítajú do parlamentu, čaká poslancov v krátkom slede ďalšie odvolávanie ministra vnútra.

Pri Romanovi Mikulcovi (OĽANO) je to už šiesty opozičný pokus. Sociálni demokrati sa tentoraz odvolávajú na informácie týždenníka Plus sedem dní. Podľa nich mal minister Mikulec pravidelne komunikovať s vtedajším policajným prezidentom Milanom Lučanským.

Opozícia na základe správ medzi dotknutými aktérmi tvrdí, že Mikulec sa zaujímal o živé prípady a hrubo do nich zasahoval.

„Jeho pozícia je neudržateľné, ale držia ho tam len preto, lebo ho potrebujú na ďalšiu a ďalšiu a ďalšiu špinavú robotu,“ vyhlásil Robert Fico (Smer-SD).

Mikulec komunikáciu nepopiera

Minister nepopiera, že komunikoval s vtedajším policajným prezidentom Lučanským. Rovnako tak je v kontakte s jeho nástupcom Štefanom Hamranom.

Minister však tvrdí, že dostáva množstvo nespokojných podnetov v súvislosti s laxným prístupom polície pri vyšetrovaní prípadov – a to aj tých citlivých.

„Takýto podnet preposielam, či už policajnému prezidentovi alebo na Úrad inšpekčnej služby práve preto, aby preverili či jednotlivé veci, ktoré sú uvádzané v tých podnetoch dôkladne prešetrili,“ tvrdí Mikulec.

Parlamentných poslancov čaká aj rozhodovanie o reforme súdov – koalícia nevie nájsť zhodu už niekoľko mesiacov. Od reformy sú pritom závislé stovky miliónov eur z Plánu obnovy. Ak by sa ju koalícii nepodarilo schváliť, Slovensko by tieto peniaze nemohlo použiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál