Na hlavný obsah

Návštevnosť hotelov medziročne stúpla, najlepšiu mal Žilinský kraj

Vysokým tempom rástol aj počet hostí zo zahraničia.

Návštevnosť hotelov medziročne stúpla, najlepšiu mal Žilinský kraj
Na ilustračnej snímke hotel FIS v lyžiarskom stredisku na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR

Hotely a penzióny navštívilo vo februári 2022 štvrť milióna hostí. Napriek výraznému medziročnému rastu však išlo stále len o 52 % návštevnosť oproti februáru 2020, poslednému mesiacu pred pandémiou. Uviedol to v pondelok (11. 4.) vo svojej správe Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Spresnil, že služby ubytovania v rámci cestovného ruchu využilo vo februári takmer 251 000 hostí (vo februári 2020 to bolo 482 000 hostí). Návštevnosť sa zvýšila v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom január o tretinu. Hostia strávili v ubytovacích zariadeniach takmer 700 000 nocí. Priemerná doba pobytu vo februári bola 2,8 noci.

Žilinský kraj navštívilo vo februári 81 000 hostí, čo je takmer tretina celkovej návštevnosti. Spolu s Prešovským a Banskobystrickým krajom ubytovali 170 000 návštevníkov, čo predstavovalo 68 % celkovú návštevnosť. Vysokú návštevnosť mal aj Bratislavský kraj (37 000).

Foto: ŠÚ SR
Foto: ŠÚ SR

Najviac hostí navštívilo okresy typické pre zimný cestovný ruch a okresy hlavného mesta Bratislavy – Poprad, Liptovský Mikuláš, Bratislava I, Ružomberok, Žilina, Brezno, Bratislava II.

Zahraniční hostia

ŠÚ SR dodal, že vysokým tempom rástol aj počet hostí zo zahraničia. Tí navštívili najmä zimné strediská v Žilinskom a Prešovskom kraji či hlavné mesto Bratislava.

Ubytovanie na Slovensku využilo takmer 74 000 ľudí zo zahraničia, čo bolo štrnásťnásobne viac ako vo februári minulého roka. Dosiahli tak 29 % celkovej návštevnosti, kým pred rokom to bolo len 18 %.

Viac ako polovica z nich navštívila zimné strediská v Žilinskom a Prešovskom kraji a štvrtina mesto Bratislava. V Bratislavskom kraji tvorili cudzinci viac ako polovicu návštevníkov a v Žilinskom kraji predstavovali tretinu návštevnosti. Počas predpandemického obdobia, teda vo februári 2020, navštívilo Slovensko viac ako 165 000 cudzincov.

Súhrn

V súhrne sa za prvé dva mesiace roku 2022 ubytovalo v zariadeniach cestovného ruchu 437 000 návštevníkov. Ide o medziročný 7,8-násobný nárast, v porovnaní s prvými dvoma mesiacmi roka 2020 ide o menej ako polovičnú návštevnosť.

Zahraničná návštevnosť medziročne rástla rýchlejším tempom ako domáca návštevnosť, a to 11,7-násobne, domáca návštevnosť zaznamenala 6,9-násobný rast.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko