Na hlavný obsah

Nekupovať nové, ale opraviť staré. Študenti si zriadili servis elektrozariadení

Často sa vyhadzujú veci, ktoré sa ešte dajú opraviť.

Nekupovať nové, ale opraviť staré. Študenti si zriadili servis  elektrozariadení
(Ilustračná fotografia) Foto: RTVS

Nekupovať nové, ale opraviť staré. To je nápad niekoľkých študentov, ktorí vymysleli servisné laboratórium. Zriadili ho v dielni Spojenej školy v Detve a pod vedením majstra odborného výcviku v ňom opravujú pokazené elektrotechnické zariadenia.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

„Nápad servisného laboratória vznikol pred asi pol rokom. Bol to nápad nás, žiakov. Chceli sme opravovať staré a pokazené zariadenia, aby sa nemuseli vyhadzovať a aby sme takto pomohli planéte,“ hovorí Erik Stehlík, študent zo Spojenej školy v Detve.

„Napadlo nám to len tak, pretože pán majster nám priniesol jedno rádiu a chcel, aby sme sa naň pozreli. Začalo nás to baviť, tak sme išli za pánom riaditeľom, či by sme si mohli v rámci mimoškolských aktivít otvoriť taký krúžok. Máme teraz servis elektrozariadení „ dodáva Stehlík.

Ľudia vyhadzujú veľa techniky

Okolo smetných košov a hromadí vyhodená technika. „Mnohé veci sú tam zbytočne, pretože v dnešnej dobe už neexistujú servisy, ktoré kedysi boli na opravu takýchto zariadení. Toto bol impulz na to, že poďme pomôcť zmenšiť počet tých vyhodených vecí,“ vysvetľuje Daniel Zachar, majster odborného výcviku.

Spojená škola má aj obchodnú akadémiu, kde sa učia ako viesť firmu. „Požiadali sme akadémiu, aby nám niekoľko študentiek pomohlo s administratívou a marketingom. Naša predstava je, aby to fungovalo ako nejaká virtuálna firma,“ uzavrel Zachar.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko