Na hlavný obsah

Nemci hromadne vykupujú obchody, hlásia najmä nedostatok oleja

Opakujú sa situácie spred dvoch rokov.

Aj Nemci po začiatku ruskej agresie proti Ukrajine začali vykupovať obchody. Zopakovala sa situácia spred dvoch rokov, keď vypukla pandémia. Úrady vyzývajú ľudí, aby si prestali robiť veľké zásoby a zbytočne nezaťažovali predajne.

Medzi najvýznamnejších svetových exportérov slnečnicového oleja patria práve Rusko a Ukrajina. Keďže ruská vojenská agresia spôsobila aj zavedenie bezprecedentných sankcií proti Moskve, dá sa očakávať, že istý čas bude jeho nedostatok.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nemecko pritom pokrýva až 90 % svojej spotreby slnečnicového oleja dovozom zo zahraničia. Zákazníci v jednom z Hamburských obchodov už pociťujú dosah vojny na Ukrajine, keď sa mnohí ľudia správajú tak, ako pred dvomi rokmi. Niektorý tovar hromadne vykupujú.

„Videl som, že v regáli bola už len posledná fľaša slnečnicového oleja. Aj keď som ho nepotreboval a ani ho nekúpil, pôsobí to komicky. Aj toaletného papiera je menej ako zvyčajne,“ opisuje zákazník.

„Myslím si, že sa opakuje situácia zo začiatku pandémie. V konečnom dôsledku prevládali hrabivé nákupy a mnohí ľudia prestali brať ohľad na iných. Napokon denná spotreba tak či tak zostala. Keď niekto kúpil päť kilogramov múky a iný skutočne potreboval len kilogram, nedostal ho,“ nadviazala naňho zákazníčka.

Podobná situácia je aj v ďalších nemeckých mestách. V Berlíne už kupujúcich upozorňujú plagáty i rozhlas v supermarketoch, aby tovar doma nehromadili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet