Na hlavný obsah

Nemci žiadajú sankcie voči exkancelárovi Schröderovi

Od Putina sa stále nedištancoval, hovoria poslanci.

Nemci žiadajú sankcie voči exkancelárovi Schröderovi
Na archívnej snímke bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder počas návštevy ústredia Gazpromu v Moskve. Foto: TASR/AP

Uvalenie sankcií voči niekdajšiemu nemeckému kancelárovi Gerhardovi Schröderovi za jeho blízke väzby na ruského prezidenta Vladimira Putina žiadajú viacerí politici z opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU). Ale aj tí z koaličnej strany Zelených a zo Slobodnej demokratickej strany (FDP).

Exkancelár sa totiž od šéfa Kremľa nedištancoval. A to ani vtedy, keď sa začala ruská invázia na Ukrajinu. Informovala o tom v stredu (27. 4.) agentúra DPA.

Politici z viacerých strán

Sociálny demokrat Schröder „patrí na sankčný zoznam osôb, ktoré zo vzťahov s Putinom profitujú“. Povedal to pre stredajšie vydanie novín Handelsblatt Moritz Körner z liberálnej FDP. Dodal, že bývalý kancelár je v súčasnosti Putinovým najdôležitejším človekom v Nemecku.

Roderich Kiesewetter z konzervatívnej CDU, ktorý je odborníkom na zahraničnú politiku, takisto apeloval na prijatie sankcií voči Schröderovi. „To, že sa Schröder ešte nedištancoval od Putina a Ruska, ukazuje, ako hlboko je v Putinových službách,“ povedal pre Handelsblatt.

Sankcie voči Schröderovi a ďalším bývalým európskym politikom, „ktorí sa medzičasom zapredali Vladimirovi Putinovi“, požaduje aj Reinhard Bütikofer zo strany Zelených.

Kontroverzne vnímaný človek

V Nemecku vnímajú Schrödera, ktorý bol kancelárom v rokoch 1998 až 2005, kontroverzne. A to pre jeho angažovanosť v ruských energetických spoločnostiach a tiež pre svoje proruské názory.

Aj po napadnutí Ukrajiny zostal vo funkcii predsedu predstavenstva ruského štátneho ropného gigantu Rosnefť. Tiež zotrval na poste člena predstavenstva ruského štátneho energetického gigantu Gazprom.

V najnovšom rozhovore pre noviny The New York Times Schröder obhajoval šéfa Kremľa, čo sa týka obvinení, že ruské sily páchajú na Ukrajine vojnové zločiny. Povel na masové zabíjanie podľa neho zrejme vydali „nižšie postavení predstavitelia, a nie samotný Putin“.

Predsedníčka Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Saskia Eskenová vyzvala Schrödera, aby po takmer 60 rokoch vystúpil zo strany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet