Na hlavný obsah

Nemecko daruje Ukrajine protilietadlové systémy Gepard

Holandsko pošle húfnice.

Nemecko daruje Ukrajine protilietadlové systémy Gepard
Samohybný protilietadlový systém Gepard. Foto: Hans-Hermann Bühling

Nemecko umožní dodávku 50 samohybných protilietadlových systémov typu Gepard na Ukrajinu. Oznámila to nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová v utorok (26. 4.) na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku. Informovala agentúra AP.

Nemecko o dodaní systémov Gepard rozhodlo v pondelok (25. 4.), uviedla Lambrechtová. Zbrojná firma Krauss-Maffei Wegmann podľa jej slov „dostane zelenú“, aby dodala tieto systémy zo zásob nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr).

Protilietadlové tanky typu Gepard vybavili dvoma 35-milimetrovými kanónmi a radarom a okrem vzdušných cieľov dokážu bojovať aj proti cieľom na zemi.

Rozhodnutie o dodaní Gepardov je obrat v dlhodobej politike Nemecka, ktoré je proti vývozu zbraní do oblastí konfliktov, konštatuje na svojej webovej stránke stanica BBC.

Rozhodnutie Nemecka privítal aj americký minister obrany Lloyd Austin, píše agentúra DPA.

Nemecký kancelár Olaf Scholz čelí v súčasnosti ostrej kritike vo vlastnej krajine, ako aj v zahraničí. Kritizujú ho pre jeho váhavý postoj, čo sa týka posielania ťažkých zbraní, ako sú tanky či húfnice, ktoré majú Kyjevu pomôcť odvrátiť ruské útoky.

Holandsko daruje húfnice

Holandsko zasa dodá Ukrajine „obmedzený počet“ ťažkých samohybných húfnic. Oznámila to holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na informácie holandskej tlačovej agentúry ANP.

Húfnice typu Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000), ktoré označujú za jedny z najlepších vo výzbroji holandskej armády, majú dodať na Ukrajinu v spolupráci s Nemeckom.

Berlín zabezpečí výcvik ukrajinských vojakov a taktiež im dodá potrebnú muníciu. Reuters pripomenul, že o húfnice požiadala ukrajinská strana.

Agentúra DPA v súvislosti s touto témou pripomenula, že plány na dodanie húfnic sa stretli s odporom holandských ozbrojených síl.

Podľa Nielsa van Woensela, predsedu Asociácie holandských dôstojníkov, by odovzdanie húfnic mohlo mať dôsledky týkajúce sa nasadenia a efektivity holandskej armády.

Bývalý holandský generálporučík pre denník De Telegraaf poukázal na to, že PzH 2000 je jeden z najlepších dostupných zbraňových systémov a ak padne do rúk Rusov, tamojší inžinieri môžu skopírovať jeho pokročilé technológie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet