Na hlavný obsah

Nemecko daruje Ukrajine viac ako miliardu eur na nákup vojenskej techniky

Urobilo tak po kritike viacerých štátov.

tanky
Ilustračná snímka.Foto: Twitter/Visegrad24
Foto: Twitter/Visegrad24

Nemecká vláda v piatok (15. 4.) oznámila plán uvoľniť viac ako miliardu eur na vojenskú pomoc pre Ukrajinu. Urobila tak v nadväznosti na sťažnosti Kyjeva, že od Berlína nedostáva ťažké zbrane. Informovala o tom agentúra AFP.

Tieto finančné prostriedky zahrnú do dodatočného rozpočtu na tento rok. Ukrajina musí darované peniaze použiť najmä na financovanie nákupu vojenského vybavenia. Rozhodnutie potvrdil aj nemecký minister financií Christian Lindner na twitteri.

Ako poznamenala AFP, tento krok prišiel po rastúcej kritike zo strany Ukrajiny a niektorých štátov Európskej únie. Poľsko a pobaltské krajiny sú toho názoru, že Ukrajina nedostáva dostatočnú podporou v oblasti zbrojenia.

Kyjev na začiatku tohto týždňa odmietol navrhovanú návštevu nemeckého prezidenta a bývalého ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera, ktorý nedávno priznal, že jeho postoje k Moskve boli v minulosti príliš zmierlivé.

Ukrajina uviedla, že radšej by v Kyjeve privítala nemeckého kancelára Olafa Scholza. Ten však v reakcii naznačil, že v najbližšom čase takúto návštevu neplánuje.

Kancelár sa v posledných týždňoch na domácej scéne dostal pod paľbu kritiky za váhavosť v otázke posielania ťažkých zbraní na Ukrajinu, a to aj napriek dramatickému obratu v obrannej politike Nemecka, ktorý vyvolala ruská invázia na Ukrajinu.

Kritizujú ho aj za to, že Kyjev od začiatku vojny nenavštívil, zatiaľ čo niektorí európski lídri vrátane šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej a britského premiéra Borisa Johnsona tak už urobili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet