Na hlavný obsah

Nemecko dodá Ukrajine zbrane, Kanada pošle ťažké delostrelectvo

Od spojencov na Ukrajinu už doručili bojové lietadlá.

Nemecko dodá Ukrajine zbrane, Kanada pošle ťažké delostrelectvo
Na ilustračnej snímke príslušník územnej obrany ukrajinskej armády nesie protitankovú zbraň NLAW. Foto: TASR/AP

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok (19. 4.) prisľúbil, že Berlín bude financovať priame dodávky zbraní pre Ukrajinu z nemeckého zbrojného priemyslu.

Scholz priblížil, že jeho vláda požiadala nemecké zbrojárske firmy, aby poskytli zoznam zbraní, ktoré môžu Kyjevu dodať v blízkej budúcnosti.

Nachádzajú sa na ňom protitankové zbrane, zariadenia protivzdušnej obrany, munícia „a tiež to, čo môžu nasadiť v delostreleckých bojoch“. Ukrajina si podľa slov spolkového kancelára z tohto zoznamu vybrala zbrane, ktorých dodanie bude financovať nemecká vláda.

Toto oznámenie prišlo po tom, čo viaceré európske krajiny ohlásili plány na dodávky ťažkých zbraní pre Ukrajinu. A tiež v čase, keď Scholz čelí narastajúcemu tlaku vlastného vládneho kabinetu, ako aj opozície čo sa týka záväzku Nemecka dodať Ukrajine ťažké zbrane.

Nemecko dosiaľ poskytlo Ukrajine protitankové a protilietadlové rakety, guľomety, ako aj vozidlá či vybavenie na nočné videnie a ochranný výstroj. Kyjev však požaduje ťažké zbrane akými sú bojové tanky, delostrelectvo či bojové vrtuľníky.ň

Kanada vyhovie Zelenského žiadosti

Kanadský premiér Justin Trudeau v rovnaký deň oznámil, že Ottawa pošle Ukrajine ťažké delostrelectvo. Vyhovie tak žiadosti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Od samotného začiatku sme v úzkom kontakte s prezidentom Zelenským a veľmi vnímavo reagujeme na to, čo konkrétne najviac potrebujú,“ povedal Trudeau.

„Ich najnovšia žiadosť je pomoc s ťažkým delostrelectvom, pretože v tejto fáze sa vojna aktuálne nachádza. Kanada pošle Ukrajine ťažké delostrelectvo,“ uviedol šéf kanadskej vlády. Dodal, že ďalšie podrobnosti budú zverejnené v nasledujúcich dňoch.

Kanada v utorok tiež zaviedla sankcie voči 14 Rusom vrátane dvoch dospelých dcér ruského prezidenta Vladimira Putina – Mariji Voroncovovej a Katerine Tichonovovej.

Sankcie sa týkajú aj manželky a dcéry ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Ich aktíva v Kanade zmrazia a nebudú tam už môcť podnikať.

USA pošle pomoc za milióny dolárov

Americký prezident Joe Biden v najbližších dňoch pravdepodobne oznámi ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine v hodnote asi 800 miliónov dolárov.

Podľa agentúry Reuters to uviedlo viacero zdrojov oboznámených so situáciou. Predchádzajúci balík pomoci v rovnakej výške prisľúbili USA Ukrajine minulý týždeň.

Hodnota novej pomoci by mala byť približne rovnako vysoká ako tej predchádzajúcej, ale na podrobnostiach sa stále pracuje, povedal Reuters nemenovaný americký činiteľ.

Spojenci doručili bojové lietadlá

Na Ukrajinu od jej spojencov doručili bojové lietadlá, ako aj súčiastky na opravu poškodených lietadiel.

Oznámilo to v utorok (19. 4.) americké ministerstvo obrany, ktoré však odmietlo spresniť počet lietadiel, ich typ, ako aj to, z ktorej krajiny pochádzajú.

Ukrajinské sily „majú práve teraz k dispozícii viac stíhacích lietadiel s pevnými krídlami ako pred dvoma týždňami,“ povedal novinárom hovorca Pentagonu John Kirby.

Kirby naznačil, že dodané lietadlá sú ruskej výroby. „Iné krajiny, ktoré majú skúsenosti s takýmito typmi lietadiel im (ukrajinským silám) dokázali pomôcť uviesť do prevádzky viac lietadiel,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet