Na hlavný obsah

Nemecko prisľúbilo Moldavsku pomoc vo výške takmer 700 miliónov eur

Krajina sa potýka s enormným prílevom utečencov.

Moldavská premiérka Natalia Gavralitsaová a nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.
Moldavská premiérka Natalia Gavralitová a nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.Foto: ČTK/imago stock&people/IMAGO
Foto: ČTK/imago stock&people/IMAGO

Darcovská konferencia v Berlíne prisľúbila Moldavsku pomoc vo výške 695 miliónov eur. Povedala to v utorok (5. 4.) nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková. Krajina sľúbila tiež dlhodobú pomoc na ceste k energetickej bezpečnosti a s kľúčovými reformami.

„Dnes sme vyslali jasný signál, že Moldavsko nezostane samo, stojíme pri vás,“ povedala Baerbocková. „Vidíme, čomu čelíte,“ uviedla.

Pomoc, ktorú darcovia Moldavsku poskytnú, sa bude skladať z humanitárnej podpory, pôžičiek či rozpočtovej pomoci. Výška pomoci bude predstavovať 695 miliónov eur.

„Na okamžitú humanitárnu pomoc dostane Moldavsko 71 miliónov eur,“ povedala Baerbocková. Nemecko ešte pred začiatkom konferencie oznámilo, že Moldavsku poskytne neviazanú pôžičku 50 miliónov eur a krajine navýši balík rozvojovej pomoci z 35 na 40 miliónov eur.

Utečenci z Ukrajiny

Moldavská premiérka Natalia Gavrilitová povedala, že do 2,6-miliónového Moldavska, ktoré patrí k najchudobnejším krajinám Európy, prišlo z Ukrajiny vyše 390 000 vojnových utečencov. Viac ako štvrtina z nich v krajine zostala.

„Vyše 110 000 ľudí tu našlo ubytovanie, takmer polovica z tohto počtu sú deti,“ povedala. Baerbocková tiež uviedla, že Západ krajine pomôže aj s utečencami a že 12 000 z nich prevezme.

Moldavsko sa podľa premiérky pokúša poskytnúť primerané podmienky vďaka „bezprecedentnej mobilizácii“ tamojšej verejnosti a súkromného sektora. Ako však dodala, „zvládnutie tohto prílevu je jednou z najväčších výziev, akej kedy ktorákoľvek moldavská vláda za uplynulé tri desaťročia čelila“.

V súvislosti s finančnou pomocou Gavrilitová uviedla, že Moldavsko potrebuje pomoc aj pri budovaní elektrických prepojení do Rumunska. Moldavská premiérka požiadala Európsku úniu, aby otvorila svoj trh pre poľnohospodársky dovoz z jej krajiny, ktorá sa usiluje odkloniť od Ruska, píše AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet