Na hlavný obsah

Nemecko trápi najvyššia inflácia za posledných 40 rokov

Ak Rusko preruší dodávky plynu, krajine hrozí recesia.

Nemecko trápi najvyššia inflácia za posledných 40 rokov
Na ilustračnej snímke - hlavné mesto Nemecka - Berlín. Foto: SITA/AP

Popredné nemecké ekonomické inštitúty znížili svoju prognózu rastu najväčšieho európskeho hospodárstva pre tento rok. Zároveň varujú, že v prípade náhleho prerušenia dodávok zemného plynu a ropy z Ruska by sa Nemecko na budúci rok mohlo prepadnúť do hospodárskej recesie.

Nemecké ekonomické inštitúty upravili svoju prognózu najmä pre Putinov vojnový konflikt na Ukrajine a pretrvávajúce problémy s dodávateľskými reťazcami.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval spravodajca RTVS v Nemecku Tibor Macák.

Ak Rusko preruší dodávky plynu, Nemecku hrozí recesia

Napriek zhoršeniu je prognóza inštitútov stále optimistickejšia ako nedávna predpoveď vládneho panelu nezávislých ekonomických poradcov. Podľa nej sa HDP krajiny v tomto roku zvýši len o necelé dve percentá.

„Celkovo očakávajú inštitúty rast HDP v tomto roku o 2,7 percenta a v budúcom roku o 3,1 percenta. V nadchádzajúcom roku sa nemecká ekonomika dostane do mierne preťaženého využitia kapacít. Kľúčovými faktormi sú vysoká úroveň nových objednávok v priemysle, ako aj dobiehajúca spotreba,“ uviedol viceprezident Kielského inštitútu pre ekonomiku IfW Stephan Koots.

Inštitúty v spoločnom vyhlásení tiež upozornili, že náhle prerušenie dodávok ruského zemného plynu a ropy by obmedzilo rast HDP Nemecka na necelé dve percentá v tomto roku. Na budúci rok by to stiahlo Nemecko do recesie.

„Prerušenie dodávok zemného plynu a ropy z Ruska do Európskej únie, samozrejme, predstavuje osobitné riziko pre ekonomickú prognózu. Preto sa inštitúty venovali alternatívnemu scenáru. Ten je založený na predpoklade, že dodávky budú okamžite zastavené, nech už z ktorejkoľvek strany. V takom prípade môže nemecká ekonomika v roku 2023 upadnúť do ostrej recesie,“ vyhlásil Koots.

Najvyššia inflácia za 40 rokov

Ekonomické inštitúty varovali politikov, aby opatrne plánovali balíčky pomoci pre domácnosti i priemysel.

V tejto súvislosti poukázali na to, že tieto opatrenia na zmiernenie vplyvu vysokých cien energií na domácnosti a firmy by ešte viac zvýšili infláciu, ktorá už teraz dosahuje najvyššiu hodnotu za posledných 40 rokov, a to vyše 6  percent.

Inštitúty pripravujú spoločnú správu dvakrát ročne, na jar a na jeseň. Prestížnu ekonomickú skupinu tvorí nemecký Inštitút pre výskum hospodárstva Ifo, Inštitút pre hospodársky výskum v Halle, Kielský inštitút pre svetovú ekonomiku, a Inštitút pre hospodársky výskum v Essene.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika