Na hlavný obsah

Nemecký prezident Steinmeier priznal, že Zelenskyj si neželal jeho návštevu

V minulosti zastával úzke rusko-nemecké hospodárske vzťahy.

Nemecký prezident Steinmeier priznal, že Zelenskyj si neželal jeho návštevu
Na snímke nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Foto: TASR/AP

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v utorok (12. 4.) pri návšteve Varšavy pripustil, že nie je vítaný v Kyjeve. Potvrdil pritom predchádzajúce informácie médií, že sa chystal navštíviť ukrajinskú metropolu.

Poľský prezident Andrzej Duda, s ktorým sa Steinmeier stretol, v uplynulých dňoch podľa nemeckého prezidenta inicioval spoločnú cestu do Kyjeva, a to aj s prezidentmi troch pobaltských krajín – Litvy, Lotyšska a Estónska.

„Bol som na to pripravený. Ale zjavne – a to musím vziať do úvahy – si to v Kyjeve neželali,“ povedal Steinmeier. Jeho krajina je pritom terčom kritiky pre dlhodobú ústretovú politiku k Rusku a nedostatočnej reakcii na ukrajinské žiadosti o vojenskú pomoc či uvaleniu najprísnejších ekonomických sankcií na Rusko.

Podľa Steinmeiera bola plánovaná cesta mienená ako „silné znamenie spoločnej európskej solidarity s Ukrajinou“.

Steinmeier pripustil chyby v hodnotení Ruska

Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andrij Melnyk, ktorý je známy svojimi až nediplomatickými vyjadreniami, už cez víkend povedal, že Ukrajina by privítala skôr návštevu kancelára Olafa Scholza ako Steinmeiera. Návšteva prezidenta by podľa neho mala len symbolický charakter.

Denníku Der Tagesspiegel potom Melnyk povedal, že Steinmeier, ktorý bol v minulosti aj ministrom zahraničia, po desiatky rokov „spriadal pavúčie siete kontaktov s Ruskom“ a že vzťah s Ruskom pre neho zostáva „niečím podstatným, dokonca posvätným, bez ohľadu na to, čo sa deje“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol návštevu aj pre Steinmeierove väzby na ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova, uvádza The Guardian. 

Steinmeier pritom nedávno pripustil chyby v hodnotení ruskej politiky a prezidenta Vladimira Putina. „Moje trvanie na (plynovode) Nord Stream 2 to bola jednoznačne chyba. Trvali sme na mostoch, v ktoré už Rusko neverilo a pred ktorými nás naši partneri varovali,“ povedal Steinmeier.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet