Na hlavný obsah

Nemocnice sa ešte nedohodli s poisťovňami. Tie ubezpečujú, že pacienti sa nemusia obávať

Hovoria o mantineloch štátneho rozpočtu.

Nemocnice sa ešte nedohodli s poisťovňami. Tie ubezpečujú, že pacienti sa nemusia obávať
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nemocnice a zdravotné poisťovne sa stále nedohodli. Financovanie zdravotnej starostlivosti tak naďalej visí vo vzduchu. Všetky tri poisťovne ubezpečujú, že zdravotná starostlivosť od 1. mája v ohrození nie je a pacienti sa nemusia obávať.

V platnosti sú totiž stále predošlé zmluvy. Na niekoľkohodinových rokovaniach sa nemocnice aj poisťovne zhodli, že dohoda závisí aj od ministerstva zdravotníctva. To ale tvrdí opak. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Chantal Staruchová.

Rozdielne postoje

Kým súkromné zdravotné poisťovne hľadajú s nemocnicami zhodu na sume, ktorú budú platiť za jednotlivé výkony, štátna Všobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) viac platiť odmieta. Tvrdí, že ich ponuka sa dá porovnať s ponukou konkurencie.

„VšZP ako jediná doteraz platila aj za výkony, ktoré neboli zrealizované. Ak by to nespravila, zdravotný systém by skolaboval. Nedá sa však udržať to, aby poisťovňa naďalej sanovala slovenské zdravotníctvo. Platila viac ako ostatné zdravotné poisťovne,“ uviedla hovorkyňa poisťovne Eva Peterová.

Dodáva, že jedna vec, na ktorej hľadajú s nemocnicami zhodu, je spôsob, akým budú za výkony platiť. Na druhej strane, poisťovne Union a Dôvera hľadajú s Asociáciou nemocníc cestu zo začarovaného kruhu spôsobeného najmä infláciou.

Hovorca Dôvery Matej Štepianský tvrdí, že mantinely im stavia nedostatočný štátny rozpočet. „Pri schvaľovaní štátneho rozpočtu nezohľadnili aktuálnu mieru inflácie a nárast cien energií. S asociáciou sme sa zhodli, že treba dofinancovanie zdravotníctva. Pokiaľ k nemu dôjde, budeme rokovať o ďalšom navýšení úhrad,“ skonštatoval.

Rezort zdravotníctva reaguje

„Ministerstvo zdravotníctva robí všetko pre to, aby v sektore bolo toľko peňazí, koľko reálne potrebuje. Zároveň ale nevstupuje do zmluvných vzťahov medzi zdravotnými poisťovňami a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. A ani do rokovaní o nich,“ reaguje hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Záverečné stanovisko k dohodám so zdravotnými poisťovňami oznámi Asociácia nemocníc do konca týždňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál