Na hlavný obsah

Neskorá pomoc vyhnala ľudí do ulíc. Na proteste OZ KOVO bolo asi 2 000 osôb

Dôchodcovia ju považujú za sklamanie.

V Košiciach vyšli ľudia do ulíc. Nie sú spokojní s opatreniami, ktoré majú ľuďom kompenzovať vyššie výdavky. Považujú ich len za kozmetické. Sklamaní sú napríklad dôchodcovia. Ministerstvo financií im odporúča, aby si plánovanú pomoc najskôr preštudovali.

„Chceli sme razantné opatrenia, nie paškvil.“ „Hanba takejto pomoci.“ Aj to znelo na proteste na košickej Hlavnej ulici. Prišlo naň odhadom asi 2 000 ľudí.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Jednota dôchodcov považuje plánovanú pomoc vlády za veľké sklamanie. Napríklad, stoeurovú dotáciu by dala všetkým penzistom, nielen ľuďom nad 62 rokov, ktorým nárok na dôchodok ešte nevznikol.

„Tých 435 eur, čo má 32 % ľudí, dôchodcov, z toho sa dnes dá veľmi ťažko vyžiť. Už teraz je inflácia 11 % a dostali sme 1,3 % valorizácie. To nepokryje nič,“ uviedla Valéria Pokorná, poverená predsedníčka Jednoty dôchodcov na Slovensku.

„My chceme, aby sa nám vrátili tie veci, ktoré sa nám zobrali. Zastropovanie dôchodkov, minimálna mzda 60 %, príplatky za soboty a nedele musia ísť, tiež rozširovanie kolektívnych zmlúv,“ vymenoval predseda OZ KOVO Emil Machyna.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) štrajkujúcim odkazuje, aby si opatrenia najskôr naštudovali. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko