Na hlavný obsah

Niektorí lekári nedostali covidový príplatok, hoci naň majú nárok

Pracujú pritom v prvej línii.

Počet covidových pacientov v nemocniciach neustále klesá. Aktuálne ich je 1 281. Za starostlivosť o nich majú zdravotníci nárok na covidový príplatok. Štát ho chce vyplácať dovtedy, kým sa nezruší hospodárska mobilizácia. V najväčšej slovenskej nemocnici však skupina lekárov príplatky nedostala. Sú pritom z prvej línie.

Lekári chcú ostať v anonymite. Pracujú na centrálnom príjme, sú v priamom kontakte s pacientmi pozitívnymi na covid. Odslúžili tam 12-hodinové aj 24-hodinové služby počas najťažších pandemických mesiacov.

RTVS má k dispozícii list, ktorý adresovali Univerzitnej nemocnici Bratislava. Požadujú vyplatenie infekčných príplatkov za december, január a február. Podľa šéfa lekárskych odborárov by ich mali dostať.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ak vykonávali prácu v danom lôžkovom zariadení pri covidových pacientoch a túto prácu si vykázali vo výkaze ako prácu s covidovým pacientom, tak by mali mať 7-eurový príplatok,“ uviedol predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Vyzerá to tak, že problém je práve v slove zamestnanec. Títo lekári totiž nie sú zamestnancami nemocnice. Pracujú tam externe, na základe takzvanej príkaznej zmluvy. Tá obsahuje aj vopred dohodnutú odmenu.

Keďže príplatky sú niečo navyše, nemocnica ich vyplatiť nemusí. Lekári sa nemôžu ani právne brániť. Stali sa obeťou nevýhodných zmlúv.

Covidové príplatky sa za celý čas ich vyplácania viackrát stali terčom kritiky. Buď preto, že ich niekto nedostal, prípadne nemocnice zabudli nahlásiť odpracované hodiny do výkazu, alebo meškala ich výplata.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko