Na hlavný obsah

Nové sankcie proti Rusku meškajú, EÚ chce obmedziť ruské príjmy z ropy

Brusel začal pracovať na šiestom balíku sankcií.

Nové sankcie proti Rusku meškajú, EÚ chce obmedziť ruské príjmy z ropy
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Prijatie nového balíka sankcií proti Rusku, ktorého návrh chcela Európska komisia pôvodne predložiť začiatkom tohto týždňa, sa oneskorí najmenej do budúceho týždňa. Vyplýva to z vyjadrení únijných činiteľov a diplomatov.

Podľa nich zatiaľ členské štáty nemajú rovnaký pohľad na to, ako obmedziť dovoz ruskej ropy. Práve na ropné príjmy Moskvy a na veľké ruské banky chce európsky blok zamerať šiesty balík protiruských sankcií.

Šiesty balík sankcií

Dvadsaťsedmička v reakcii na ruskú agresiu v rýchlom slede zavádzala od konca februára sériu bezprecedentných ekonomických opatrení. Tá sa zatiaľ skončila začiatkom apríla piatym balíkom sankcií, ktorý okrem iného stanovil augustové ukončenie dovozu ruského uhlia.

Brusel potom začal pracovať na šiestom balíku, ktorý podľa vyjadrení niektorých činiteľov mala EÚ prijímať tento týždeň.

Podľa diplomatov však zatiaľ komisia neprebrala konečnú podobu návrhu so zástupcami členských krajín, ako býva zvykom predtým, ako ho predloží. Eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová v utorok (26. 4.) odmietla novinárom oznámiť, kedy možno návrh čakať, povedala iba, že „veľmi skoro“.

Diplomatické zdroje citované bruselskými médiami sa zhodujú, že sa zatiaľ nedarí doladiť spôsob, ako obmedziť ruské príjmy z ropy a nepoškodiť európsku ekonomiku.

Názory krajín sa líšia

Niektoré krajiny najmä východného krídla EÚ chcú presadiť čo najrýchlejšie úplné embargo na dovoz ruskej ropy. Naopak, skupina štátov na čele s Nemeckom požaduje pozvoľné tempo s ukončením dovozu na konci tohto roka či na budúci rok.

V hre je podľa diplomatov aj možnosť, že EÚ zavedie cenový strop, ktorý by obmedzil príjmy, ktorými režim prezidenta Vladimira Putina financuje vojnu. Pritom by si však zachoval možnosť dovážať ruskú ropu. Tá v súčasnosti tvorí štvrtinu všetkej ropy dovážanej do únijných krajín.

„Pokus o stanovenie ceny bude zložitý a tiež pôjde o porušenie zmluvy,“ citoval denník Financial Times nemenovaného nemeckého činiteľa, ktorého krajina sa rovnako ako napríklad Maďarsko obáva, aby Putin nezareagoval na cenové stropy uzavretím plynových kohútikov.

Veľvyslanci členských štátov sa majú možnosťou ďalšieho postupu proti Rusku zaoberať na svojom stredajšom (27. 4.) zasadnutí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika