Na hlavný obsah

Nový liek proti covidu dokáže znížiť riziko infekcie koronavírusom o 77 %

Kúpiť sa zatiaľ nedá.

Nový liek proti covidu dokáže znížiť riziko infekcie koronavírusom o 77 %
Liek proti covidu Evusheld. Foto: ČTK/ZUMA

Pred covidom sa čochvíľa bude dať chrániť novým liekom. Európska lieková agentúra (EMA) odporučila registráciu medikamentu s názvom Evusheld, ktorý vyvinula spoločnosť AstraZeneca. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Chantal Staruchová.

Koronavírusu dokáže zabrániť preniknutiu do organizmu. Po prepuknutí ochorenia sa pri ťažkých a rizikových prípadoch osvedčili antivirotiká aj kortikoidy. Monoklonálne protilátky sa, naopak, používať prestali.

Podáva sa injekčne ľuďom od 12 rokov s váhou aspoň 40 kilogramov. Liek Evusheld dokáže znížiť riziko infekcie koronavírusom o 77 percent. Informoval o tom Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

„Pozorované nežiaduce účinky boli väčšinou mierne. Najčastejšie hlásili citlivosť alebo reakcie v mieste vpichu,“ napísal ŠÚKL v stanovisku.

Nový liek by mal organizmus pred nákazou chrániť približne šesť mesiacov. Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že kúpiť sa zatiaľ nedá.

„Zabezpečenie lieku na základe bilaterálneho rokovania s výrobcom, určenie potenciálneho množstva pre nákup a vyčlenenie finančných prostriedkov na nákupe v prípade dopytu bude predmetom diskusií ministerstva zdravotníctva a odbornej verejnosti,“ uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Kortikoidy či liek na reumu

Na liečbu covidu sa na Slovensku používajú dve skupiny liekov. Jednou sú antivirotiká molnupiravir vo forme tabletiek, ktoré sa podávajú v rannom štádiu ochorenia – pri nich je šanca 55 %, že zabránia ťažkému priebehu.

Vo februári nimi rezort zdravotníctva začal zásobovať nemocnice. Infektológ Peter Sabaka vysvetľuje, že pri zápale pľúc sa osvedčili lieky na reumu aj kortikoidy.

„Kortikoidy aj liek, ktorý vyvinuli pôvodne na liečbu reumy, pomôžu pľúcam rýchlejšie odpuchnúť a človek môže znova dýchať. Zlepšujú pravdepodobnosť prežívania u pacientov, u ktorých sa už rozvinulo zlyhanie pľúc,“ vysvetlil Sabaka.

Liečba monoklonálnymi protilátkami sa obmedzila pre variant omikron, keďže proti nemu nie sú účinné. Evusheld funguje tiež na báze kombinácie monoklonálnych protilátok. Jeho účinnosť proti aktuálne vyčíňajúcim subvariantom omikronu preto EMA posúdi v najbližších týždňoch.

Nádej sa vkladá aj do lieku Paxlovid od spoločnosti Pfizer, ktorý funguje aj proti omikronu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál